Kristerssons egoism syns på din elräkning

Hans svaga ledarskap blev tydligt på partistämman

Svagt ledarskap?

Det finns tydliga paralleller mellan Moderaternas syn på vindkraften och mottagandet av flyktingar. I båda fallen är det alltid ”någon annan” som ska lösa problemen.

I helgen hade Moderaterna partistämma i Umeå. En av frågorna som diskuterades mest var vindkraften och kommuners rätt att säga nej till vindsnurror.

Sveriges elbehov kan dubblas redan till år 2035. Ett helt land ska elektrifieras när fossila bränslen måste fasas ut. Men omställningen går trögt på grund av att Tidöpartierna har startat ett onödigt kulturkrig kring vindkraften. Istället var det kärnkraft för hela slanten under valrörelsen.

Vindkraft som slagträ

Vindkraften användes som ett slagträ mot de rödgröna partierna. Ulf Kristersson och Ebba Busch var garanterna mot ”stålskogar”, som högern kallade vindkraftverken, på svensk mark.

Men man säger en sak i valrörelsen och en annan sak efteråt, som Liberalernas Johan Pehrson har konstaterat.

Nu har åtminstone vissa moderater börjat inse att det både är för dyrt och tar för lång tid att bygga ut kärnkraften.

Ulf Kristerssons partiledning föreslog därför en begränsning av det kommunala vetot vid etableringar av vindkraftverk på partistämman. Men återigen visade statsministern att han ses som en svag ledare i sitt parti. Partiledning tvingades att backa ordentligt efter hård kritik. Moderata kommunalråd var tydliga med sin åsikt: en begränsning av vetot strider mot det kommunala självstyret.

Vill få betalt

Partiledningens förslag blev till en kompromiss. Moderata kommuner kan gå med på att bygga vindkraftverk – men bara om de får tjäna pengar på det.

Kommunerna vill ha del av vinsterna och få en andel av de skatter som vinkraftföretag i dag betalar in till staten.

Detta är frågor som norrländska kommuner krävt i årtionden. Deras vattenkraft har till stor del byggt det svenska välståndet. Ändå är flera av dessa vattenkraftkommuner, som ofta är S-styrda, några av landets fattigaste.

Den moderata debatten kring vindkraften känns igen från flyktingmottagandet.

Lägger ansvaret på andra

Regeringen brukar peka på att segregationen är grunden till framväxten av kriminella gäng. Men några flyktingar har moderatledda kommuner inte velat ta emot. Detta har lett till att andra kommuner har fått axla ett orimligt stort ansvar, och givetvis till ökad segregation.

Den moderata egoismen är inte bara provocerande osolidarisk. Den är direkt skadlig för den svenska samhällsutvecklingen. Det är värt att tänka på när dyra elräkningar trillar in i framtiden.