Sverige bör kräva svar

Brott mot mänskliga rättigheterna Johan Persson och Martin Schibbye utsattes för flera skenavrättningar och vägrades vård för sina skottskador under de 14 månaderna i fångenskap i Etiopien.

14 SEPTEMBER 2012. Johan och Martin

I går visade SVT:s ”Uppdrag granskning” ett extra insatt ­reportage om spelet bakom kulisserna kring de två journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Även ”Aktuellt” har under ett par kvällar presenterat nya och dramatiska uppgifter, särskilt kring gripandet och den första tiden.

Omöjligt att vifta bort

Om uppgifterna stämmer är det utomordentligt graverande för Etiopien. Johan Persson och Martin Schibbye skottskadades men vägrades ordentlig vård om de inte deltog i en film­inspelning. De etiopiska regeringssoldaterna hade med sig ­både ett lik och levande skådespelare och syftet var att skaffa bildbevis inför rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye.

Vid förhören på plats användes skenavrättningar mot de ­båda svenskarna. Till slut gick de med på att spela med i filmen.

Etiopien är inte en rättstat och rättsväsendet är inte oberoende. Den rättegång som ­genomfördes var en skåde­process. Men att den etiopiska regeringen gick så långt att de körde ut ett helt filmteam i öknen för att spela in en fejkad film om gripandet var till och med värre än vad man kunde ha väntat sig.

Både skenavrättningar och att vägra Johan Persson och Martin Schibbye ordentlig vård för sina skottskador är allvar­liga övergrepp och brott mot deras mänskliga rättigheter.

Allt detta har redovisats noggrant och med bildbevis av Sveriges Television. Det är omöjligt för Etiopien att vifta bort.

Sverige och Europeiska Unionen bör skarpt protestera och officiellt kräva en förklaring av Etiopien om vad som har hänt.

I och med att Johan Persson och Martin Schibbye nu släppts bör Sverige även ta upp frågan om situationen i Ogadenprovinsen på den internationella dagordningen.

Sanningen skulle fram

Argumentet att sådana initiativ skulle försvåra en frigivning gäller inte längre och det finns många frågor att besvara.

Vad är det egentligen som ­pågår i det stängda Ogaden i oljebolagens fotspår? Både FN:s råd för mänskliga rättigheter och Internationella brottmålsdomstolen har möjlighet att skicka undersökningskommissioner för att utreda allvarliga brott. Nästa anhalt bör ­vara Ogaden.

Johan Persson och Martin Schibbye åkte till området för att kunna berätta sanningen. Om kriget, om oljebolagen, om förtrycket och om Carl Bildt. Den arbetsuppgiften har inte blivit mindre aktuell.

Följ ämnen i artikeln