EU har lyckats – nu är elen lika dyr överallt

Ebba Busch måste sluta skylla ifrån sig

Ebba Busch (KD) skyller elpriserna på den förra regeringen.

I morse kom nya dystra inflationsbesked. KPI-priserna i november var 11,5 procent högre än året innan. Ökningen är den största på 30 år.

Inflationsbrasan drivs av de skenande elpriserna. De har stigit med 17 procent mellan oktober och november, och fördubblats på ett år.

Lönerna halkar efter. Tio års löneökningar har försvunnit under 2022. Det får inflationen att svida desto hårdare i svenskarnas plånböcker.

Gemensamma EU-priser på el

En populär syndabock, inte minst för energiminister Ebba Busch (KD), är den förra regeringen. Men den som kikar utanför den svenska ankdammen ser att problemet med skyhöga elpriser finns överallt.

Under de senaste åren har Europa kopplats samman allt mer. Fyra stora kablar under Östersjön länkar det svenska elnätet med de tyska, polska, baltiska och finska. Sedan i fjol finns också en jättekabel mellan Norge och Storbritannien.

Kablarna ska göra det lättare att sälja av överskottsel till ett land som har brist. Det är grundtanken med EU:s gemensamma elmarknad. Priserna ska jämnas ut när strömmen flödar fritt. I teorin ska det pressa priser och stimulera till investeringar.

Rekordstor elexport

När Putin vred om gaskranen inför sitt storkrig mot Ukraina kom de gemensamma EU-priserna på el mycket närmare. Enligt sajten EUenergy.live ligger elpriserna nu på dryga 400 euro/MWh nästan överallt.

Sverige tillhör de EU-länder som har minst problem med sin elförsörjning. Problemet är snarare att vi försörjer halva Europa med el. Mitt i energikrisen i somras nådde den svenska elexporten all time high.

Spara och bygg ut

Här och nu finns bara en sak att göra – att spara så mycket ström som möjligt. Men hushåll och företag behöver också tydligare besked, både för denna vinter och framöver. Och staten kan inte bara se på när elbolagen gör rekordvinster på Putins krig.

Samtidigt behöver elproduktionen byggas ut. Om inte annat så för att klara de nya behov som den gröna industriella revolutionen skapar.

Dagens skyttegravskrig mellan de fossilfria energislagen måste få ett slut. Vindkraften är det snabbaste sättet att öka produktionen. Men det är svårt att tänka sig att kärnkraften inte fortsätter spela en viktig roll.

Dags att börja jobba

Nu slår kylan till i ett Europa som gjort sig beroende av rysk gas. Gasen levereras inte längre, och Nordstream har sprängts i bitar. Samtidigt står kärnkraftverk stilla i Sverige, Finland och Frankrike.

Allt fler fruktar att elpriserna ska driva dem från hus och hem. Företag oroar sig för att inte kunna driva verksamheten vidare om de skyhöga elpriserna fortsätter.

Nu måste energiminister Ebba Busch sluta käbbla, sjabbla och skylla ifrån sig. Och börja jobba.

Följ ämnen i artikeln