Strandhäll har gett ett trumfkort till Andersson

Förkortad arbetstid kan lösa livspusslet

Annika Strandhäll har tagit fram ett förslag som Magdalena Andersson borde se över ordentligt.

Det är svårt att få ihop livet med familj och heltidsjobb. Men för vissa är det svårare än för andra. Den som arbetar som lokförare, barnskötare eller undersköterska kan inte flexa eller vobba. De kan inte skjuta in ett tandläkarbesök eller skjutsa barnen till fritidsaktiviteter på arbetstid och göra klart jobbet hemma på kvällen.

Detta skapar stora orättvisor i samhället.

Länge har de politiska lösningarna varit extremt borgerliga. Satsningar på rut-avdrag ger billigare barnvakter och städning. Men de flesta som behöver tjänsterna har inte råd med dem ändå.

Därför är det glädjande att Socialdemokraterna äntligen tar tag i frågan på djupet.

Bättre hälsa

De senaste två veckorna har S presenterat flera rapporter som ska ge partiet en politisk omstart. Annika Strandhäll har lett arbetet med den rapport som verkligen säger något nytt och handlar om ”ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

Ett av förslagen är förkortad arbetstid.

I rapporten hänvisas till flera studier som har visat att hälsan förbättras när det finns mer tid för återhämtning. Välbefinnandet ökar när balansen mellan arbetsliv och familjeliv fungerar.

Det är egentligen inte klokt att vi haft 40-timmars arbetsvecka och fem veckors semester i snart 50 år. Under dessa decennier har det skett en enorm produktivitetsutveckling, mycket tack vare digitaliseringen. Nu står vi inför ett nytt stort skifte med AI.

En fjärdedel av alla jobb beräknas förändras under de kommande tre åren. Fordon kan bli självkörande, tillverkning automatiseras och kundtjänster kan ersättas av chattbotar.

Bra för jämställdheten

Miljöpartiet har motionerat i riksdagen om införandet av en basinkomst. De menar att om AI leder till att mängder av människor blir arbetslösa bör de få en grundläggande inkomst från staten.

Men Socialdemokraterna har dessbättre en annan ingång. De förstår att människor inte bara behöver arbeta för en inkomst och kunna betala skatt så välfärdsstaten kan fungera. Människor vill också arbeta för att det ger oss ett socialt sammanhang och, i bästa fall, en känsla av mening.

Oftast är det kvinnor som går ned till deltid för att hinna med hem och familj. Förkortad arbetstid skulle därför också vara en vinst för jämställdheten.

Ett möjligt trumfkort

Den politiska högern kommer aldrig driva frågan om förkortad arbetstid. Det är bara Socialdemokraterna som har kraften och samhällsanalysen för ett mer jämlikt samhälle.

I valet 2026 skulle detta kunna bli det trumfkort för Magdalena Andersson som maxtaxan på förskolan en gång i tiden blev för Göran Persson.

Är förkortad arbetstid en lösning på livspusslet? Chatta med Jonna Sima om artikeln klockan 09:00. Skicka in dina tankar och synpunkter redan nu!

  • Jonna Sima
    7 dec 2023

    Tack för alla intressanta inlägg idag! Ha det fint till nästa gång.

    /Jonna

  • 7 dec 2023

    Bra förslag, positivt för både yrkesarbetare och barnen. Mindre stress och mer tid för varandra. Tidigare misstag att sikta för långt, sex timmars arbetsdag har upplevts för orealistiskt. Bättre då att som vissa länder (yrkesgrupper i Norge och Tyskland) börja med att satsa på sju timmars arbetsdag, d.v.s. 35 timmarsvecka.

    Jan Sundström

    Det finns många exempel att studera. Nu hoppas vi att S slipar vidare på detta och lägger fram det som ett reformförslag i nästa valrörelse. På den här chatten verkar det i alla fall som att suget efter förkortad arbetstid är stor! :)

    Jonna Sima
  • 7 dec 2023

    Ja, jag tror det. Som du själv skriver , jämfört med 80-90 talet är det anmärkningsvärt hur mycket effektiviteten har ökat , det som förr behövde 4-5 anställda klaras nu på en halvtid .

    Om jag sen lägger in hur dom provtider med 6 timmar t ex inom vården fått för omdömen o betyg tycker jag det vore en självklarhet. Kanske börjar där, med vårdanställda. Låta det jobbas in över tid för övriga.

    Jag tror hälsan o välbefinnandet skulle öka markant vilket i sin tur skulle spara resurser på andra ställen

    Flexibel 33

    Ja, jag förstår knappt hur man arbetade som journalist före internet. Och för mig har AI redan nu blivit ett oumbärligt verktyg i vardagen.

    Jonna Sima
  • 7 dec 2023

    Nej, då kommer Sverige tappa så oerhört i konkurrenskraft att många företag inte kommer ha råd att ha kvar anställda i Sverige.

    Produktiviteten blir alldeles för låg. Till slut kollapsar hela välfärdsstaten.

    Gråsosse

    Det låter apokalyptiskt. Jag tror du har fel. Vi ser redan nu hur AI ökat produktiviteten på många yrkesområden. På något sätt måste vi medborgare kunna växla in detta i större livskvalitet, annars är det ju inte lönt att göra några framsteg i samhället.

    Jonna Sima
  • 7 dec 2023

    Vem ska betala? Små o medelstora företag har fullt upp nu att få det att gå runt. Redan i dag kan du ju jobba mindre, mot avdrag på lön.

    Magnus

    De flesta studier som gjorts har visat på liten eller ingen produktivitetsminskning. Jag tror man ska utgå från evidensen och tro att detta är möjligt. Förutom de fördelar jag nämner i texten är minskat antal sjukskrivningar en annan.

    Jonna Sima