Sverige kan inte smita när motståndet betalas

Rysslands anfallskrig gör livet svårare för alla

För en vecka sedan försökte Mikael Damberg beskriva de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina. "Förhållandevis begränsade" för svensk del var de ord finansministern använde.

Somliga skulle kanske ha valt ett annat språkbruk. I fredags kostade bensinen 21 kronor och 39 öre litern på bemannade stationer. För diesel fick bilisterna betala nästan 25 kronor litern.

I förra veckan påmindes vi också om att 40 procent av metallen palladium som behövs i bensinmotorernas katalysatorer kommer från Ryssland. Ett stopp i leveranserna skulle drabba fordonsindustrin som redan kämpar mot komponentbrist.

Andra drabbas värre

"Begränsade" effekter är kanske i underkant. Ändå har Mikael Damberg rätt. Andra kommer att drabbas betydligt hårdare av den ekonomiska krigföring som sanktionerna mot Ryssland innebär.

Det gäller inte minst våra grannländer Finland, Estland, Lettland och Litauern.
Av historiska, geografiska och alla möjliga andra skäl är deras ekonomier mer inriktade på handel med Ryssland. När den skärs av genom direkta sanktioner eller genom åtgärder mot det finansiella systemet skapar det problem med energiförsörjning och produktion.

Sanktionerna är oundvikliga, men de kommer att göra människor arbetslösa och vardagen svårare.

Det minsta vi kan göra

Att stoppa flödet av pengar till den ryska krigsmaskinen och frysa oligarkernas tillgångar i väst är det minsta vi kan göra för att visa vårt stöd för folket i Ukraina. Men ingen ska inbilla sig att det är gratis.

Den senaste veckan har EU demonstrerat en enighet och en solidaritet vi sällan har sett. Hela unionen, till och med Putins mest lojala vänner i Budapest, har ställt sig på Ukrainas sida. Regeringscheferna har enats om sanktioner och att aktivera masskyddsdirektivet för att ge ukrainska medborgare skydd i unionen.

Enigheten kommer att behövas

Enigheten kommer också att behövas för att fördela de kostnader sanktionerna innebär. På samma sätt som Sydeuropa, till sist, fick de övriga EU-ländernas hjälp att hantera pandemins kostnader måste unionen nu vara beredd att stötta de ekonomier som drabbas hårdast när handeln med Ryssland stoppas.

Vi drabbas av kriget. Det kommer att vara dyrt att tanka bilen och industrins leverantörskedjor kommer att drabbas. Men andra får betala betydligt mer.
Det gäller grannländer i EU. Och det gäller framför allt människorna i Ukraina som nu antingen tvingas fly eller slåss för att försvara sitt hemland.

Den senaste veckans enighet i EU kommer att behövas, också när räkningarna ska betalas. Vi i Sverige får bara beredda att göra vår del.