Obama inger hopp om en rättvis fred

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KAN INTE KOMMA ÖVERENS USA:s nye president Barack Obama har bestämt sig för att aktivt försöka lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Synen på hur detta ska gå till delas inte av Benjamin Netanyahu.

20 maj 2009. Det gnisslar i relationerna mellan USA och Israel. De båda nyvalda ledarna, USA:s Barack Obama och Israels Benjamin Netanyahu har uppenbarligen olika syn på utvecklingen i Mellanöstern.

Måndagens möte i Vita huset blev ett intensivt och långt samtal mellan de två. Under fyra timmar dryftades relationen mellan israelerna och palestinierna liksom frågan om Irans eventuella kärnvapenprogram. Efteråt betonade Obama att Israel måste upphöra med bosättarpolitiken och erkänna palestiniernas rätt till en egen stat. Från Netanyahu hördes mest ett otydligt mumlande.

Försöker aktivt lösa konflikten

Till skillnad från sin föregångare har president Obama bestämt sig för att aktivt försöka lösa Israel/Palestina-konflikten. Andra amerikanska presidenter tog sig an denna svåra fråga mot slutet av sin presidenperiod i någon sorts tro att de då inte skulle ha så mycket att förlora. Obama väljer att börja med den. Det är modigt och det inger hopp.

USA:s nya ledning står för diplomati snarare än krig. Obama har flera gånger betonat vikten av dialog med Iran för att förhindra att den islamska republiken omvandlar sitt kärnenergiprogram till ett farligt kärnvapenhot mot Israel. Han har också förordat dialogens väg för att få igång fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Hans administration har träffat företrädare för Hamas likaväl som Fatah på den palestinska sidan.

Förespåkar hellre attacker

Israels regering behärskas tyvärr av hökarna som hellre förespråkar militära attacker än dialog och diplomati. Netanyahu förespråkar inte en tvåstatslösning och anser bosättningarna vara en diskussionsfråga trots hårda påtryckningar från både EU och USA. Han har dessutom antytt att Israel skulle genomföra en så kallad ”förebyggande attack” mot Iran.

Flera EU-stater har sedan regeringsskiftet i Israel krävt att EU:s relationer till Israel ska omförhandlas, ja rent av frysas. Det är en rimlig ståndpunkt med tanke på EU:s och västvärldens bojkott av den palestinska regeringen efter att Hamas vann valet. Så länge Israel inte erkänner palestiniernas rätt till en egen stat bör EU:s handelsavtal med Israel suspenderas. EU-ledarna borde också diskutera en handels- och kulturbojkott för att öka trycket på Netanyahus regering.

Bildt kan sätta press på Israel

Sverige som snart tar över ordförandeklubban i EU har i utrikesminister Carl Bildt en initierad mellanösternpolitiker. Måtte han se till att EU och USA får Israel att upphöra med ockupationen av palestinskt territorium, upphöra med murbyggandet och upphöra med rivningarna av palestinska bostäder.

Det är först när gryningsljuset kan skymtas i den palestinska vardagen som en verklig fredsprocess kan ta form. Äntligen tycks USA ha fått en president som inser detta.

HK

Följ ämnen i artikeln