Tuffa burgarkillarnas glansdagar är över

Nu oroar jag mig för de napolitanska pizzorna

Burgarkillarnas glansdagar är över.

Killarna i svarta plasthandskar och keps har länge fått hålla på ostört. De har öppnat egna hamburgerställen och tagit överpriser på en köttbit, lite sallad och dressing mellan två brödskivor.

Antagligen finns en restaurang på din närmsta ort. Framgångssagorna har varit ett faktum.

Men nu verkar burgarkillarnas glansdagar vara över.

Konkurrensen är för hård, för många hamburgerrestauranger har öppnat på för kort tid.

– Framöver tror jag absolut att renodlade hamburgerrestauranger inom premiumsegmentet kommer att minska. Konkurrensen har gjort marknaden svår, säger Diné Burgers delägare Andreas Andersson, till Göteborgs-Posten.

För att säga det här krävs visst mod: det var nog dags.

Ett varningens finger bör höjas till alla killar som nu är i anstående att köpa in svindyra pizzaugnar från Neapel

Givetvis är det svårt att känna annat än sympati med alla som blir uppsagda från sina jobb och alla som får försätta sina företag i konkurs. Men nog har vi sett tillräckligt med hamburgerrestauranger senaste åren. Och tydligen verkar inte folk vara intresserade av premiumburgare i tuffa, ekonomiska tider.

Det här följer ett mönster.

Alla minns nog padelhysterin som fick fäste i Sverige under pandemin. Padelhallarna ploppade upp som svampar ur marken när alla som arbetade hemifrån skulle fylla ut tiden med något.

Men padelhysterin blev snart padeldöden. Nu stängs hallarna i samma tempo som de en gång öppnade.

Det är inte utan att man blickar med viss oro på alla napolitanska pizzerior som nu slår upp portarna ute i landet. Ett varningens finger bör höjas till alla killar som nu är i anstående att köpa in svindyra pizzaugnar från Neapel.

Killar som nu lär sig om olika eldningstekniker, vilken typ av sten man ska använda i botten av ugnen, vilket mjöl som verkligen binder vatten bäst för att skapa den mest elastiska degen och vilken region i Italien som har den bästa jorden för att odla San Marzano-tomaterna. Se och lär av padel- och hamburgerkillarna, våga stå emot impulsen. Var försiktiga därute.

Ett stort problem verkar vara killars ambitionsnivå.

– Överarbetar man en produkt blir det heller inte alltid bra, säger Andreas Andersson, till Göteborgs-Posten.

Förstå mig rätt nu. Hamburgare är trevligt. Padel är trevligt. Napolitanska pizzor är också trevligt. Men bara till en viss grad. Det går att ha ett intresse och hålla det vid vad det är: ett intresse.

Först hämtade de padelhallarna, och jag protesterade inte, för jag tyckte det fanns tillräckligt med padelhallar.

Nu kommer de efter burgarställena, och jag protesterar inte, för jag tycker det finns tillräckligt med burgarställen.

Snart hämtar de de napolitanska pizzorna, och då får vi se hur jag agerar, men jag känner redan svettpärlorna i pannan.

Följ ämnen i artikeln