Schwarzenegger tar strid mot Putin-idealet

Kriget i Ukraina är ett slagfält om mansrollen

Arnold Schwarzenegger höll i förra veckan ett nio minuter långt videotal till ryska folket och uppmanade Vladimir Putin att stoppa kriget.

Många har hyllat Arnold Schwarzeneggers nio minuter långa videotal till Ryssland i helgen. I ett respektfullt tonläge uppmanar actionskådespelaren och ex-politikern vanliga ryssar att lyssna på honom om hur den ryska regeringen lurat in befolkningen och militären i ett "illegalt krig".

Schwarzenegger som Mr Olympia.

Han avslutar med att vända sig till Putin: "Det är du som har startat kriget och det är också du som kan avsluta det".

På 1980-talet förkroppsligade Schwarzenegger ett ouppnåeligt mansideal. De enorma musklerna och rollen som Terminator gjorde honom till en global samtidsikon.

Bakom sexpacket och den brutna amerikanskan fanns också en begåvad politiker. Det ledde till två mandatperioder som guvernör i Kalifornen fram till 2011.

Kan ha Putins öra

Fortfarande gör Schwarzenegger sin röst hörd i den politiska debatten. Han är engagerad i klimatet och var tidig med att lyfta fram Greta Thunbergs kamp. Han satte tydligt ned foten när hans konservativa parti, Republikanerna, mesade med Donald Trump och hans inblandning i stormningen av Kapitolium.

Nu gör han samma sak mot Ryssland.

Kanske är den före detta actionhjälten en av få som faktiskt når Vladimir Putins öra. Den ryske presidenten är känd för att beundra Schwarzenegger. Putins officiella Twitter-konto följer bara 22 personer och Terminator-skådisen är med i den exklusiva skaran.

Arnold Schwarzenegger som Terminator.

I analyser av Putin brukar det nämnas att han föraktar svaghet och bara förstår rå styrka.

Han kan därför ses som en symbol för en alltmer daterad mansroll. Alltså mannen som av hävd och muskelkraft ser sig som herren på täppan såväl i hemmet som i politiken.

Idag ser vi hur den rollen är i förändring.

Big Man-rule

Kvinnor presterar bättre i skolan, de får bra jobb, kräver mer betalt – och ökad jämställdhet på alla plan. Det är en av samtidens starkaste globala rörelser. Mot den står en annan, med Putin som en av de starkaste symbolerna.

Statsvetenskapen kallar det Big Man-rule, autokrater och alfahannar som bygger kulter kring sig själva utifrån traditionell manlighet: en Trump, en Bolsonaro, en Orbán, en Erdogan.

Sverigedemokraterna är inte bara det svenska parti som tydligast beundrat dessa ledare. De är också en utpräglad mansrörelse som har stora problem med att locka kvinnliga väljare.

Schwarzenegger förenar världar

Kriget i Ukraina är en strid mellan diktatur och demokrati, men också ett slagfält om mansrollen. Det auktoritära Ryssland, som är mot mänskliga rättigheter, fri aborträtt, yttrandefrihet och jämställdhet, mot det mer liberala, jämställda och västvända Ukraina.

Putin har odlat sin machoimage.

Putins karlakarl-image mot Zelenskyjs mer mänskliga retorik.

Anledningen till att Arnold Schwarzeneggers tal fick ett så stort genomslag beror på att han överbryggar dessa två världar. Han är den starke mannen som kan utmana motståndaren med de enda vapen som långsiktigt har effekt: respekt och förnuftiga argument.