Regeringen fortsätter att sparka på de sjuka

Publicerad 2012-04-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

UPP OCH HOPPA! Regeringens nya regler innebär att sjukförsäkringen är på väg att bli ett slags behovsprövat socialbidrag för de sjukskrivna. (Bilden är arrangerad.)Foto

6 APRIL 2012. Sjukförsäkringar

Efter två riksdagsbeslut och hot om misstroendeförklaring tog socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) sitt förnuft till fånga.

Ministern bad om ursäkt för sin arrogans och lade den 15 mars fram en proposition i riksdagen. Den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten slopas.

Till slut gjorde Kristersson som han blivit tillsagd. Kanske blev han skakis av det där misstroendehotet. Att bli av med jobbet är ju aldrig roligt.

Sjukförsäkringen är en ersättning för sjuka människor som inte kan arbeta. De första 180 dagarna när man får sjukersättning prövas ens arbetsförmåga mot det arbete man hade innan man blev sjuk.

För att få pengar sen måste din ”generella arbetsförmåga”, vara nedsatt. Men hur ska Försäkringskassan bedöma det? Ska man förhålla sig till de jobb som finns på arbetsmarknaden eller ska man förhålla sig till din förmåga att utföra ett jobb, oavsett om arbetet finns i verkligheten eller inte.

Det är kring det här som striden om sjukförsäkringarna har stått, det här är vad regeringen och oppositionen har ­bråkat om.

De stenhårda sjukskrivningsreglerna och alla de ”enskilda fall” där Försäkringskassan kommenderat ut sjuka, ibland­ döende, människor i arbete höll på att kosta Fredrik Reinfeldt en andra mandatperiod.

Ulf Kristersson fick Cristina Husmark Pehrssons jobb som socialförsäkrings­minister för att tvätta bort bilden av allians­regeringen som en regering som tvingar cancersjuka att arbeta eller att ställa sig i kön på Arbetsförmedlingen.

Man får väl säga att det gått så där.

Före jul presenterade Försäkrings­kassan och Arbetsförmedlingen en ­rapport där man följt upp de som utförsäkrats under det första halvåret 2011. Fram till den första juli förra året utförsäkrades drygt 12 600 personer. Inte för att de hade blivit friska, eller mådde bättre, utan därför att sjukdagarna tagit slut.

Samtidigt som Ulf Kristersson backade meddelade regeringen att Försäkringskassan tillsammans med Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen ska ta fram ett nytt verktyg för att bedöma om du ska få sjukpenning eller inte. Premiär för detta verktyg blir det i januari 2013.

Till grund för Kristerssons nya verktyg ligger Försäkringskassans interna ­dokument ”Referensmaterial vid bedömning av arbetsförmåga”. Det är, minst sagt, intressant läsning.

Utredarna på Försäkringskassan har tittat på olika jobb och försökt bedöma vilken ”toleransnivå” ­arbetet har mot olika begränsningar som kan finnas hos den som ska ha jobbet.

Den som varit sjukskriven ska sedan prövas mot detta. Hur ligger det till med de sociala funktionerna och den psykiska uthålligheten? Bär rösten och hur är det med balansen? Och hur är det med fysiken?

När detta är klart är det bara att sätta i gång och matcha.  I doku­mentet finns en lista på 39 yrken, från verkställande direktör till administrativ ­assistent via målare och polis.

Ska du arbeta som pilot får du inte ha så mycket fysiska eller psykiska begränsningar. Att arbeta som städare eller lagerassistent är däremot möjligt trots nedsatt uppmärksamhet och trots att man saknar förmåga att förstå och lösa problem.

Däremot ställer alla jobb krav på att man byter kläder, duschar, svarar på tilltal och inte ständigt får våldsamma vredesutbrott. Allt enligt Försäkrings­kassan, alltså.

Någonstans i detta schema hoppas nu Kristersson ­hitta plats för tusentals ­sjuka. Han kommer inte att lyckas.

Det är ju inte säkert att den medicinska profil Försäkringskassan gett en arbetsuppgift stämmer med de krav riktiga ­arbetsgivare har på sina anställda. Eller att de jobb som föreslås i instrumentet verkligen finns.

Sjukförsäkringen är tänkt att skydda individen då han eller hon har fått sin ­arbetsförmåga nedsatt på grund av ­sjukdom.

I Försäkringskassans nya metod ska man pröva de sjukas ”medicinska för­utsättningar för arbete”, men man ­kommer inte att ta hänsyn till ålder, kön, utbildning eller något annat.

Det är inte längre nedsättningen i sig som ger rätt till ersättning. Bedömningen kommer i stället ta fasta på vad den försäkrade trots allt kan arbeta med.

Risken är alltså stor att sjukförsäkringen blir en helt och hållet behovsprövad försäkring, ett sorts socialbidrag för sjukskrivna.

Samtidigt återstår det huvudsakliga problemet: Regeringen har inte i grunden tänkt om. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tror fortfarande att hårdare krav på sjuka och arbetslösa gör folk anställda och friska.

Därför kommer lidandet för sjuka att fortsätta.