Pourmokhtari kan sova lugnt med SD:s stöd

Riksdagen kommer inte att fälla klimatpolitiken

Romina Pourmokhtari kommer att sitta kvar.

Klockan nio röstar riksdagen om den liberala klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris framtid. Miljöpartiet och Centerpartiet har begärt en misstroendeförklaring eftersom de anser att ministern bryter mot den svenska klimatlagen som säger att regeringen ska föra en politik som minskar utsläppen av växthusgaser.

Det kan man inte säga att regeringen gör. Och när Romina Pourmokhtari precis innan jul presenterade sin klimathandlingsplan ekade det tomt när det kom till politiska förslag.

Behöver inte oroa sig

Miljöministern behöver dock inte oroa sig, speciellt som Socialdemokraterna till sist beslutat lägga ner sina röster. Förutsatt att inte några sverigedemokrater får för sig att spela henne ett spratt skulle Pourmokhtari ändå kunnat att sitta kvar. Och det beror märkligt nog just på att hon bryter mot lagen. Majoriteten i den svenska riksdagen vill nämligen ha en politik som ökar utsläppen, vad klimatlagen än säger.

Hade Pourmokhtari lagt fram förslag som lever upp till lagens krav skulle hon däremot ha fått avgå. De andra regeringspartierna och Sverigedemokraterna skulle aldrig ha accepterat det.

En politisk prövning

En misstroendeomröstning är riksdagens starkaste redskap för att kontrollera regeringsmakten. Det är inte en juridisk prövning, utan ett verktyg för att pröva om regeringen och ministrarna har riksdagens stöd.

Det stödet kommer alltså ministern att få imorgon, just därför att hon anpassat sig till det parti i riksdagen som aldrig tagit klimathotet på allvar.

Det är rimligt att fråga sig om det är så här misstroendeomröstningar ska användas? I värsta fall blir det bestående intrycket att regeringens klimatpolitik fått godkänt. Dessutom tar demonstrationer som morgondagens omröstning fokus från den riktiga politiken.

De senaste mandatperioden är full av avskräckande exempel.

Ett haveri för regeringen

Regeringens klimatpolitik är som sagt inte ett personligt misslyckande för Pourmokhtari. Det är ett haveri där hela regeringsalliansen mot bättre vetande vikt ner sig för kortsiktig bränslepopulism.

Med det sagt förtjänar varken miljöministern eller regeringen som helhet något förtroende i klimatfrågan. Statsministerns prat om framtida kärnkraft om miljöministern desperata försök att lansera en nationell utsläppshandel är dimridåer, ingenting annat.

En dieselbil släpper inte ut mindre växthusgaser för att Ulf Kristersson hoppas på atomkraft om femton år. Och utsläppshandel handlar om att det ska bli dyrare att smutsa ner. Regeringens politik är som bekant tvärt om: att göra det billigare.

Kritiken mot Romina Pourmokhtari och regeringens klimatpolitik kommer att fortsätta, även om hon får riksdagens förtroende i morgon.


Borde Romina Pourmokhtari sitta kvar? Och är det bra att Miljöpartiet och Centern har begärt en misstroendeförklaring?

I chatten diskuterar Ingvar Persson misstroendeomröstningen med läsare.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    17 jan09.32

    Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som medverkat med frågor och synpunkter.

  • 17 jan09.31

    Men Ingvar, Kristersson har ju sagt att Romina är den bästa klimat- och miljöminister vi nånsin haft. (Ja, jag är sarkastisk.)

    Men till allvaret; hur kan vi ställa regeringen till svars för att de bryter mot lagen?

    Eller är vi inte lika inför lagen.

    T-A

    Hej T-A.

    Jo jag förstod ironin. Frågan komer ju att prövas av KU, men jag tror inte vi ska ha några större förhoppningar. Sanningen är nog att chansen att ställa regeringen till svars finns i nästa val.

    Ingvar Persson
  • 17 jan09.23

    Ja hon gör ett bra jobb

    thomas_andersson

    Hej Thomas.

    Det kan man ha olika uppfattningar om. Själv tycker jag kanske att dagens omröstning inte riktigt handlade om det.

    Ingvar Persson
  • 17 jan09.22

    Jag tycker S har gjort en korrekt analys. Misstroendeomröstningen är mikropartiernas desperata drag för att få lite uppmärksamhet när regeringen har majoriteten av Riksdagen och de i praktiken är maktlösa.

    Den politik som regeringen driver är framröstad av en majoritet av svenska folket i ett demokratiskt val.

    När andra sidan vinner val så har vi att acceptera detta och vidareutveckla vår politik så den är vassare vid nästa val.

    Det är bara människor med Donald Trumps demokratisyn som inte kan acceptera att väljarna valt ett annat politiskt alternativ än det egna.

    Ove

    Hej Ove.

    Jag måste bara lägga till en sak. Regeringen säger ju faktiskt inte att den ändrat de klimatpolitiska målen eller klimatlagen. Det man gör är att låta målen ligga kvar och sedan föra en politik som rör sig i motsatt riktning. Det är kanske inte alldeles hederligt.

    Ingvar Persson
  • 17 jan09.19

    Det spelar ingen roll hur oppositionen röstar i omröstningen, regeringsunderlaget har majoritet i riksdagen. Därför är omröstningen ett slag i luften. Och det blev man övermätt på när nuvarande regering satt i opposition de två förra mandatperioderna.

    Bra av S att lägga ner sina röster. Skattepengarna detta politiska krigande medför kan användas till något vettigare. Även om det är nuvarande regering som satt nivån på krigandet, när de var i opposition. Något parti måste vara den vuxna i rummet, när inget annat parti förmår vara det.

    Maggie

    Hej Maggie.

    Socialdemokraterna vill säkert gärna vara den vuxna i rummet. Vi får väl se hur stort intryck det gör på andra partier.

    Ingvar Persson