Åkesson läste nog inte boken han gav till Lööf

“Nationalstaten” handlar inte om det han tror

Annie Lööf tackas av i Riksdagen

Det brukar vara lite tävling om att ge finurliga gåvor när en partiledare avgår. Under partiledardebatten förra månaden var det Annie Lööfs tur.

Magdalena Andersson sträckte över en friluftsguide för familjer. Fint, Lööf är friluftsintresserad. Nooshi Dadgostar bjöd in till en spadag för två, vilket fick en och annan inne i kammaren att dra på smilbanden.

Överraskande gåva

Stämningen blev ansträngd när Jimmie Åkesson tog plats i talarstolen.

– Jag har läst den här och tycker den är fantastisk på många sätt och vis, sa Åkesson och lämnade över en bok med svenska flaggan på.

Nationalstaten, skriven av statsvetaren Björn Östbring, skulle kunna öka förståelsen mellan dem, menade han. De närvarande riksdagsledamöterna såg överraskade ut. Mest förvånad blev nog författaren. Jimmie Åkesson verkar nämligen ha missat poängen.

Inget för SD

Boken går ut på att både Jimmie Åkesson och Annie Lööf har fel. Lösningen för att stärka gemenskapen i Sverige är varken att misstänkliggöra alla invandrare eller att ha helt öppna gränser. De som kommer hit ska lära sig svenska, skaffa jobb och bostad och kunna bli en del av vår gemenskap.

Författaren menar att gemenskapen har blivit kidnappad av konservativa populister för att de mer progressiva krafterna i Sverige övergett idén med folkhemmet. Men det råder ingen tvekan. De extrema krafterna måste stoppas.

Försöker ändra historien

Sverigedemokraterna försöker skriva om sin historia. Därför har de försökt att hylla folkhemmet och den gamle socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson. Åkesson har till och med försökt skriva en bok om det.

Men det finns inga likheter mellan Per Albin och Jimmie Åkesson. Per Albin ägnade sitt liv åt att bekämpa högerextremism genom att bygga ett folkhem. SD gör tvärt om.

Åkesson har ingenting med folkhemmet att göra. Han är bara ytterligare en konservativ politiker som försöker omforma den nationella gemenskapen.

Viftar med flaggor

Hans kompisar Trump, Bolsonaro och Le Pen viftar alla flitigt med sina flaggor. Men de gör det för att så split mellan människor. Precis som att det inte går att bygga svensk gemenskap genom att bränna koraner eller sänka skatten för de rikaste.

När Åkesson avgår borde han få Anders Isakssons fyra biografier om Per Albin. Då kan han lära sig att folkhemmet varken har kelgrisar eller styvbarn. Den som älskar Sverige försöker ena, inte splittra.


Vad tycker du om gemenskapen i Sverige? Vad skulle du vilja ge Jimmie Åkesson eller Annie Lööf i present? Chatta med Linus Glanzelius om texten. Livechatten börjar 09:00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Linus Glanzelius
    6 feb 2023

    Tack så mycket för frågor och synpunkter. Har inte riktigt hunnit med att svara på alla. Lovar bättring. :)

  • 6 feb 2023

    Är inte problemet ett helt annat. Vi socialdemokrater tappade väl lite av folkhemstanken när Göransson och Feldt anpassade bygget helt och hållet till marknadsekonomisk villkor. Att bygga ett folkhem betyder för mig, att ta fighten med marknadskrafterna utan att bli totalitär kommunist, inte att helt och hållet anpassa sig! I dag sitter det massa viktigpettrar och bestämmer över detaljer i vårt liv ( alltså inte politiker) i stället för att ge oss den service vi behöver. Allt i marknadsekonomiska termer. Spara, effektivisera, billigt osv har blivit nyckelord i stället för kvalitet, långsiktigt

    Björn Bergenstråle

    Hej Björn. Jag tror du har en poäng i att marknadskrafterna har fått gå för långt. Det har ätit sig in i varende skrymsle. Ett folkhem för 2020-talet kräver alternativ till den råa formen av kapitalism.

    Linus Glanzelius
  • 6 feb 2023

    Hej Linus

    Du missar i din text att bekämpningen från Per-Albin & Co var minst lika hård på andra kanten dvs mot kommunisterna.

    Lars

    Hej Lars. Ja socialdemokratin har varit benhård åt alla totalitära håll. Det ska den fortsatt vara.

    Linus Glanzelius
  • 6 feb 2023

    Det finns ingen riktig gemenskap nu men jag minns stenhårda politiska motsättningar under S glansdagar; Palme vs Bohman. Genenskapen började försvinna mot slutet av 1960talet...

    Fredrik Rosengren

    Förstår vad du menar. Men visst finns det gemenskap i Sverige idag! Men den behöver bli starkare.

    Linus Glanzelius
  • 6 feb 2023

    Test

    Lotta Ason

    Det funkar!

    Linus Glanzelius

Följ ämnen i artikeln