Förövarna i Göteborg måste ställas till svars

Polis utanför synagogan.

Attacken mot synagogan i Göteborg var fullständigt avskyvärd.
Det var i lördags kväll brandbomber kastades mot synagogan i centrala Göteborg. I församlingshemmet pågick en ungdomsfest. Ingen skadades, men stämningen var panikartad. En flicka twittrade: ”Mamma, jag börjar bli rädd”.
Föräldrarna kunde så småningom hämta sina barn och åtta timmar efter attacken kunde Göteborgspolisen gripa tre misstänkta män i 20-årsåldern.

Hoten i Malmö

De hot mot judar som uttalades under en demonstration i Malmö dagen innan var fullständigt avskyvärda.
Det var i fredags kväll som runt 200 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö för att demonstrera mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Vid protesterna uttalades flera hot mot judar av typen: ”Vi vill ha vår frihet tillbaka och vi ska skjuta judarna”.
Polisen i Malmö har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.
Det är viktigt att förövarna i både Göteborg och Malmö ställs till svars. Det måste vara väldigt tydligt att Sverige inte accepterar någon form antisemitism. Vi kan inte acceptera att de judar som bor i Sverige attackeras på grund av en politik som bedrivs i Mellanöstern. Eller som Jan Eliasson skriver på Twitter:

Fullständigt sjukt

”Fullständigt sjukt att ta ut frustration över Trumps Jerusalem-beslut på judiska grupper o institutioner i Sverige. Skam att inte skilja på staters agerande o respekt för allas lika värde o rättigheter i demokratiska samhällen.”
Några ungdomar i Göteborg kan aldrig lastas för Donald Trumps aggressiva politiska beslut. Här i Sverige måste all våldsam extremism bekämpas, övervakningen måste dessutom stärkas runt våra judiska invånare så att de kan känna sig trygga.
Det är klart att situationen i Mellanöstern påverkar de grupper som har sina rötter i området. De kan till och med ha olika syn på konflikten mellan Israel och Palestina, men här i Sverige måste de ändå leva sida vid sida. I Malmö handlar projektet Amanah om just en sådan samexistens. Det är rabbinen Moshe-David HaCohen och imamen Salahuddin Barakat som tagit initiativet till en serie seminarier och skolsamtal om de svåra frågorna.

Inte nödvändigtvis för att komma överens i alla frågor, utan för att bättre förstå hur man ska kunna leva tillsammans här i Sverige.