Funktionshindrade får inte plats på Samhall

Den gångna veckans mest iögonfallande nyhet måste väl ändå ha varit den om att anställda i Samhall, Sveriges största arbetsgivare för personer med funktionsnedsättning, plockat isär militära granater i ett tvätteri utanför Nyköping.

Det var Dagens Arbete som berättade om det. Hur trälådor med något cheferna påstod var färgpatroner lastades in i lokalerna, hur alla anställda på Samhall i Nyköping som inte hade andra arbetsuppgifter skickades ner i tvätteriet för att försöka bryta upp patronerna.

Hur ett orange färgpulver spreds i lokalen och hur personalen drabbades av hosta, utslag och psykiska besvär efter arbetet. Och slutligen hur det visade sig att färgpatronerna egentligen var granater som skjuts från en tillsats som monteras under pipan på en automatkarbin.

”Helt ofarligt”

Eller, ja, det var inte slut där. I och med Dagens Arbetes publicering i veckan började Samhalls piruetter. Första budet var att några Samhall-anställda på eget bevåg börjat demontera granaterna men raskt blivit avbrutna.

Sedan lät huvudkontoret i Stockholm förstå att arbetet - som var helt ofarligt - visst hade utförts och att personalen som jobbat med det var supernöjd.

I skrivande stund är hållningen att granaterna bara fanns i lokalerna under en vecka, under ett "uppstartsarbete”.

Det är en skandalös berättelse, som också säger något om en skandalös samhällsutveckling.

Statliga Samhall finns för att erbjuda funktionsnedsatta arbetslivsinriktad rehabilitering och stärka arbetsförmågan.

Men saker har förändrats.

Har vinstkrav

Förr jobbade Samhalls anställda i företagets egna verkstäder, men i dag är Samhall ett av landets största bemanningsföretag.

I 11 år har staten haft ett vinstkrav på Samhall och man ställer också hårdare krav i dag än förr på att folk som är anställda här ska gå vidare till andra jobb. Samhall har börjat sålla för att kunna möta statens ökade krav på verksamheten.

Riksförbundet för personer med utvecklingsstörning, FUB, ser från sin horisont att Samhall inte längre vill ta emot människor för vilka ett jobb i Samhall är det enda som någonsin borde vara aktuellt.

För 25 år sedan var 8 procent av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen betraktade som varande funktionshindrade och kunde vara aktuella för ett arbete i Samhall. I dag anser Arbetsförmedlingen att var femte arbetssökande är funktionshindrad. Och det öppnar dörrarna till Samhall.

I tider av rekordhög sysselsättning säger det något väsentligt om hur svensk arbetsmarknad fungerar, när ett funktionshinder i papperen kan bli den arbetslöses väg till sysselsättning och när ett funktionshinder i kroppen gör en omöjlig på Samhall.