Fattigdom föder mer fattigdom

Ensamstående mammor är fattigast i Sverige.

Det kunde Försäkringskassan berätta när man i går släppte en årsrapport över barnhushållens ekonomi.

46 procent av de ensamstående föräldrarna med två eller fler barn lever i risk för fattigdom, men utan den ekonomiska familjepolitiken – allt från underhållsstöd till föräldrapenning via barnbidrag – skulle vi vara uppe i 66 procent.

För ensamstående kvinnor är det som sagt värst och vi skulle få skriva upp siffran till 73 procent i fattigdomsrisk.

Läget är akut för många barn

I dag får ensamma mammor hela 9 procent av sin inkomst från saker som barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag.

Det är tydligt hur välfärdssystemen lindrar ekonomisk utsatthet, även om läget redan är akut för många föräldrar och deras barn.

Våra politiker har i åratal låtit familjepolitiken förfalla. Barnbidraget har inte höjts på över tio år. Underhållsstödet till ensamstående har höjts marginellt på tjugo år. I Försäkringskassans statistik syns också hur bidragens betydelse minskat över tid eftersom de inte byggts ut.

Sedan 2005 har fattigdomen nästan fördubblats bland ensamstående föräldrar som har arbete. Många av dem får söka sig till socialkontoren för att klara vardagen för sig och sina barn.

Fattigdom föder problem

Det kommer att prägla barnens liv. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan att växa upp i fattigdom och att få dåliga betyg i grundskolan. Barn som växer upp med föräldrar som

måste ta emot socialbidrag har svårare att klara gymnasiet.

Barn som växer upp med fattiga föräldrar löper dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med andra barn. De blir oftare inskrivna på sjukhus, drabbas oftare av psykisk ohälsa och löper större risk att hamna i missbruk och utsättas för brott.

Det är vad som står på spel när vi pratar om att ensamstående föräldrar är fattigast i dag: att deras barn blir fattiga föräldrar i morgon.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.