Politiker ska inte glutta på dina badbyxebilder

De inser nog själva att ”chat control” blev lite fel

Krypterad mobilchatt? Inte längre.

Det är lite EU:s grej att lägga sig i precis allt. Ibland blir det tipptopp, som med tvingande klimatkrav och upphandling av covidvaccin. Ibland blir det mer... fel.

Förslaget som i folkmun kallas ”Chat control 2.0” är ett exempel på det senare. Tanken var god – politikerna i Bryssel ville få stopp på grooming och spridningen av barnpornografi på nätet.

Först frivilligt

Den första versionen av lagen handlade om att få företag som Google, Facebook och Microsoft att skanna sina användares okrypterade innehåll – meddelanden, inlägg, filer – med hjälp av artificiell intelligens. Misstänkta övergrepp mot barn skulle sedan rapporteras.

Då var det frivilligt för företagen att delta. Chat control 2.0 är tvingande – och gäller dessutom även krypterade kanaler som Signal och Whatsapp.

I praktiken skulle dessa tjänster inte vara krypterade längre. Journalister skulle inte kunna ha säkra konversationer med uppgiftslämnare, känsliga politiska samtal skulle inte längre vara helt privata.

Farlig utveckling

I en tid då även regeringar i EU går åt det auktoritära hållet är det ännu mer oroväckande. I Nebraska, USA, lämnade Facebook över chattar mellan en mor och hennes 17-åriga dotter som visade att barnet genomfört en olaglig abort med sin mammas hjälp. De båda blev dömda.

EU är gudskelov inte där än. Men Chat control 2.0 är ett steg i den riktningen.

För att hitta misstänka övergrepp skulle allt innehåll behöva skannas – och om de krypterade tjänsterna tvingas bygga in en sådan funktion i sin teknik, öppnas också en möjlighet för andra organisationer eller stater att försöka komma in genom samma metod.

Dessutom kan artificiell knappast bedöma människors exakta ålder. Hur ska den då kunna skilja ett foto på en groomad 16-åring från en badbyxeklädd 19-åring på semester? Eller en avklädd bild skickad frivilligt?

Uppskjutet beslut

Sveriges regering har varit för förslaget, även om man haft funderingar kring hur det påverkar integriteten på nätet. Egentligen skulle riksdagens EU-nämnd tagit ställning till förslaget i dag. Men beslutet sköts upp i sista minuten eftersom EU:s ordförandeland Spanien, som leder arbetet, vill omarbeta förslaget.

Kanske har till och med de insett att det här inte blev särskilt bra.

Nu har vi i alla fall chansen att backa bandet. Tanken med förslaget var att skydda minderåriga från att bli sexuellt utnyttjade – inte att politiker ska ha koll på precis allt vi gör på nätet, i krypterade forum eller ej.

Just dina semesterbilder ska EU faktiskt inte lägga sig i.

Följ ämnen i artikeln