Åkesson vill låsa in dig även om du inget gjort

SD vill se beväpnade soldater på gatorna

Jimmie Åkesson nöjer sig inte med kameror och soldater.

I morgon ska Ulf Kristersson träffa de andra partiledarna för att prata om brottslighet. Statsministern har lovat en ordentlig genomgång av läget. Dessutom säger han att han tänker lyssna på nya förslag.

När mikrofonerna sträcks fram kommer partiledarna naturligtvis att ta tillfället att upprepa sina käpphästar. Ändå är sanningen att det råder en nästan öronbedövande enighet när det gäller svensk kriminalpolitik.

Alla, oavsett partifärg, har talat om strängare straff i åratal. Den minnesgode kommer ihåg när Morgan Johansson och Anders Ygeman tävlade om vem som kunde låta tuffast.

Gunnar Strömmer har en bit kvar till den tonen.

Vill ha kameror

Och nu vill svenska folket ha fler övervakningskameror. I en undersökning från Internetstiftelsen svarar sju av tio att de till och med gillar ansiktsigenkänning.

Det krävs mycket av den politiker som idag ska börja prata om integritet och praktiska saker som EU-regler. Regeringens offensiv på övervakningsområdet kommer att möta litet motstånd.

Det finns dock en av partiledarna som har ett behov av att skilja ut sig, Jimmie Åkesson. I en intervju med Svenska Dagbladet förklarar han att han vill se beväpnade soldater på gatorna. Regeringens uppdrag till Försvarsmakten att samverka med Polisen räcker inte.

Kända invändningar

Invändningarna är väl kända. Militären är inte utbildade poliser. Deras kompetens är inte att utreda brott och det är knappast brist på eldkraft som hindrar polisen i kampen mot tonårsgängen.

Dessutom har Försvarsmakten ju en del annat att göra.

Ändå kan man säga att Åkessons idé faktiskt kan förenas med ett rättssamhälle. Militärer har varit ett stående inslag gatubilden i många europeiska storstäder de senaste årtiondena.

Åkesson nöjer sig dock inte med kameror, soldater eller med regeringens förslag att till exempel tillåta avlyssning utan konkret brottsmisstanke. Han vill gå längre.

Lås in människor

Får Åkesson bestämma ska människor låsas in. Utan att det finns en konkret misstanke om brott.

– Du kan plocka bort människor som man tror är inblandade, säger han till Svenska Dagbladet.

”Som man tror är inblandade”.

Hur försvarar man sig mot vad någon tror?

Så går det till i totalitära stater och diktaturer. Men det är inte så det går till i en rättsstat.

Jimmie Åkessons planer är kanske det bästa argumentet för att bli misstänksam när makthavare vill kasta allt vad sekretess och integritet heter på skräphögen.

Den vägen har nämligen inget slut.


I morgon träffas partiledarna för att prata om brottslighet. Jimmie Åkesson har redan sagt att han vill gå längre än regeringen. Bland annat vill han att människor ska kunna låsas in utan konkreta misstankar om brott.

Är mer övervakning och hårdare straff lösningen på våldet? Och kan samhället i en rättsstat låsa in människor utan konkreta brottsmisstankar?

I chatten diskuterar Ingvar Persson kriminalpolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • 11 okt 2023

    Jag hoppas innerligt att socialdemokraterna tar sig i kragen och kraftfullt börjar arbeta för att visa svenska folket vilken väg som är bäst, tillbaka till rötterna, naturligtvis strängare straff, fler poliser, men framförallt förebyggande åtgärder, höjda skatter så medel finns, det får inte bli så att Sverigedemokraterna kan bilda regering med Åkesson som stadsministerkandidat.

    Ann-christine Jonsson

    Hej Ann-christin.

    Idag är det du som får sista ordet i den här chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Debatten lär fortsätta och i morgon träffas partiledarna.

    Ingvar Persson
  • 11 okt 2023

    Så artikelskrivaren ser hellre ett fortgående drogkrig där oskyldiga mördas och gärningsmännen går fria? Mer beväpnade vakter, mer befogenheter, ta hjälp av försvaret. Ett ordentligt krafttag mot gängkriminaliteten är vad som behövs.

    Daniel

    Hej Daniel.

    Artikelförfattaren är helt enig om att det behövs krafttag. Frågan är väl dels om vi gör rätt saker och dels hur vi undviker att förstöra det som ska försvaras, alltså det öppna samhället.

    Ingvar Persson
  • 11 okt 2023

    Det märkliga är att det som sägs vara omöjligt i Sverige visar sig vara möjligt i andre EU-länder i kampen mot gängkriminaliteten, t ex Danmark och Belgien. Sker inte hårdare/effektivare tag mot brottsligheten i Sverige kommer SD att växa ännu mer.

    Kent

    Hej Kent.

    Du behöver inte vara orolig. Hårdare tag har ju varit temat för den kriminalpolitiska debatten i minst ett årtionde. Som jag skriver kommer knappast någon att protestera mot längre straff och fler kameror. Det må vara hänt, även om jag tvivlar på att det hjälper. Men när det börjar pratas om att låsa in människor utan konkreta brottsmisstankar är det dags att säga ifrån.

    Ingvar Persson
  • 11 okt 2023

    Övervakning och hårdare straff är jättebra, sen är det nog fel att tro man ska fängsla utan misstankar om brott. Förslaget handlar väl om att man är skäligen misstänkt för brott men kan inte bevisa. Det handlar ju inte om att de ska fängsla slumpvist med människor som vissa försöker beskriva det som.

    Christian Fagrell

    Hej Christina.

    Skäligen misstänkt är en den svagare grunden för häktning. Då finns en konkret misstanke om brott. Om det var häktningsreglerna Åkesson ville ändra på tror jag han hade sagt det. Det gjorde han inte. Han pratade om att låsa in människor utan att ha några konkreta brottsmisstankar. Det är ganska avslöjande.

    Ingvar Persson
  • 11 okt 2023

    Utvecklingen är oroväckande. Bäringen går mot semifascistiskt samhälle.pch det värsta är att demokratins anhängare är så tysta.

    Ingemar Göransson

    Hej Ingemar.

    Som vanligt med andra ord. Det är anständiga människors tystnad som är det verkligt stora hotet.

    Ingvar Persson