Finns det ingen som tänker i regeringen?

Du har all rätt att vara arg på dyrare matkassar och hyror

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson lovar runt och håller tunt.

Idag är det dags för det traditionsenliga riksdagsöppnandet efter sommaruppehållet. Kung Carl-Gustaf förklarar riksdagsmötet öppnat och statsminister Ulf Kristersson presenterar sin regeringsförklaring inför det kommande året.

Sverige firar 500 år som självständig nation i år. Även Ulf Kristersson skriver historia.

Aldrig tidigare har en regering med tre partier samlat så lite folkligt stöd i riksdagsmandat räknat. Därför slöt M, KD och L Tidöavtalet med Sverigedemokraterna efter valet förra hösten.

Den historiskt svaga regeringen har fått en minst sagt skakig start.

Sverige känns otryggare än på mycket länge. Terrorhotnivån har ökat till näst högsta nivån och vi har inte kommit med i Nato. Men i vardagen är de flesta av oss mest oroade över att pengarna inte ska räcka till.

Allt har blivit dyrare: från rapsolja och kaffe till Spotify-abonnemanget och aktivitetsavgifter och hyror.

Två tredjedelar av svenskarnas bundna lån har löpt ut i år och många med höga bostadslån har fått fyrdubblade ränteutgifter. De svenska hushållens höga belåning har fått utländska investerare att dra öronen åt sig. De är rädda för en bostadskrasch, och kronan har sjunkit som en sten.

De svenskar som reste utomlands i somras märkte surt hur lågt värderad den svenska kronan är. Bara den som åker till Danmark får betala nästan 70 procent mer för en öl än för två år sedan.

På ett år har hushållen förlorat motsvarande 100 000 kronor per år till nödvändiga utgifter. Det står i skarp kontrast till de storslagna löften som Tidö-partierna utlovade i valrörelsen 2022.

Besvikelsen runtom i Sverige går nästan att ta på. Liksom, ”vad fan får jag för pengarna?”, som en näringslivspamp en gång sa.

Ilskan märks i opinionsmätningar, där Magdalena Anderssons socialdemokrater når toppnivåer och regeringspartierna backar. Jag tror det beror på att regeringen ideligen försöker sälja på folket lögner. Nu har många ledsnat och blivit arga på handfallenheten hos Ulf Kristerssons ministrar.

Det är bara att lyfta blicken till resten av EU. Sveriges inflationsnivå ligger fast på över 6 procent, vilket är över snittet. I länder som Belgien, Luxemburg och Spanien är inflationen runt två procent.

Europaportalen skriver om hur regeringarna i Frankrike och Österrike har satt ett pristak på en del av energikostnaderna för att skydda de mest sårbara grupperna från prishöjningarna.

Den socialdemokratiska regeringen i Spanien sänkte momsen på basvaror som mjölk, bröd och frukt. De har också, liksom Litauen, Tjeckien och Italien, infört en tillfällig bankskatt på bankernas övervinster till följd av den höga räntan.

I Sverige satsar Ulf Kristerssons regering istället på ännu ett jobbskatteavdrag som ger mer på kontot till de med högre inkomster.

Ebba Busch utlovar i brinnande klimatkris sänkta bränslepriser för 6,5 miljarder. Men efter den automatiska uppräkningen av bränslepriser vid årsskiftet – och med en oberäknelig världsmarknad – kan miljardsatsningen bli noll och intet vid pump.

Priserna på diesel tros till och med vara högre nästa år.

Enligt regeringens egna beräkningar kommer utsläppen från transport- och jordbrukssektorn öka med 2–3 procent på grund av den här skattesänkningen.

Dessa miljarder hade istället kunnat gå till att höja barnbidraget med 500 kronor i månaden. Kanske skulle det bidra till att öka svenskarnas lust att skaffa barn? Barnafödandet ligger på den lägsta nivån på 20 år och det är i längden inte bara en sorg för alla som drömmer om att skaffa familj.

Tanken svindlar, men finns det ingen som kan tänka längre än näsan räcker i regeringen?

Gör regeringen tillräckligt för att hjälpa i den ekonomiska krisen? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    12 sept 2023

    Tack för idag! Klockan 13:00 börjar riksmötets öppnande för den som vill se det. Ha en fortsatt fin dag, Jonna

  • 12 sept 2023

    Tror ni inte att skenande priser på livsmedel och annat hänger ihop med att förra regeringen med MP i spetsen de senaste åtta åren höjde reduktionsplikten på diesel?

    Jag förutspådde redan när de började hyra om att höja att detta kommer att bli en kedjereaktion och allt kommer att bli dyrare...

    Men vad vet jag, det är ju ni experter på AB som har full koll på sånt!

    Tänkte inte på det...

    Allt spelar in, framför allt är det ju fossila bränslepriser, konstgödsel mm som blivit mycket dyrare. Men det går inte att lägga alla kostnadsökningar på konsumenten. Att vi närmast har en monopolmarknad i dagligvaruhandeln, med ICA och Coop som de största aktörerna, har knappast heller bidragit till sänkta matpriser.

    Finansminister Elisabeth Svantesson skulle behöva göra mer än att ha ett litet möte med matjättarna. Det finns som sagt många intressanta exempel från andra EU-länder som fungerat effektivt. Både för vanliga människors ekonomi och på inflationen.

    Jonna Sima
  • 12 sept 2023

    De som är gamla nog att komma ihåg 70 och 80 talens lönerörelser , där höginflation och höga lönepåslag gick hand i hand , vill nog inte ha tillbaka den tiden . Inflation bekämpas inte med att öka köpkraften, eller trycka mer pengar. Och den svaga kronan , stärks bara om statsfinanserna anses goda för utländska investerare.

    Tony

    Fast det är de som har det allra sämst ställt som nu tar den största smällen. Så behöver det inte vara. Spanien har visat på kreativa lösningar som visar att gamla regler om hur man får ned inflationen inte är huggna i sten.

    Jonna Sima
  • 12 sept 2023

    Är det verkligen 100 000kr mindre på 1 år? Läste någonstans att det var 79 000kr/år sedan 2021. Hursomhelst känns det som att 100’ är en rätt siffra eftersom man funderar 1 och 5 gånger innan man köper en extra liter mjölk nuförtiden. Eländigt värre …

    sagamax

    Enligt uppgifter från Handelsbanken har hushållen förlorat motsvarande 100 000 kronor per år till nödvändiga utgifter. Du är inte ensam om att tänka två gånger framför matdiskarna.

    Jonna Sima
  • 12 sept 2023

    Lade ned fungerande kärnkraft blir det seriereaktioner, på alla håll.

    Bo

    Jag säger som Olaf Scholtz: kärnkraften är en död häst. Det är för dyrt helt enkelt. Du kommer aldrig att få någon billig el via kärnkraft. Dessutom är slutförvaringsfrågan inte löst.

    Jonna Sima