Kommunen måste sluta att dumsnåla

Bristen på lärare är ingen nyhet men problemet har blivit värre och måste upphöra.

Nu larmar lärarna igen. Om någon vecka kommer eleverna tillbaka till skol­bänken. I bästa fall kommer det att finnas en ­legitimerad lärare på plats för att ta emot barnen. Förhoppningsvis är det samma lärare som också sätter betyg i slutet av terminen.

I värsta fall kommer eleverna att ­möta stressade lärarvikarier som ständigt byts ut.

Sedan år 2013 är det beslut på att ­endast legitimerade lärare får sätta omdömen. Detta i kombination med lärarbristen gör att lärare nu kan tvingas sätta betyg på elever de inte ens har träffat.

Saknas 65 000 lärare om tio år

Problemet är inte nytt, men på sina håll har det blivit värre. I Skellefteå kommun saknas ett 20-tal legitimerade pedagoger inför höstens skolstart. Så ser det ut runt om i landet. Enligt Lärarförbundet ­kommer det att saknas närmare 65 000 lärare om tio år.

En förklaring till krisen är att det är ­alldeles för få som vill utbilda sig till ­pedagoger. Samtidigt som lärarprogrammen har svårt att rekrytera studenter läcker arbetsmarknaden åt andra hållet. Närmare 38 000 behöriga lärare har ­slutat ­undervisa för att arbeta med något helt annat. Lönen och arbetsmiljön uppges vara de främsta skälen.

Huggsexa om kompetensen

I slutändan är det kommunpolitikerna som kan vända den negativa situationen. En bra skola kostar pengar och en utbildad lärare måste få bra betalt. Just nu ­råder det en huggsexa om lärare. På kort sikt kanske det löser en del akuta ­problem för några skolor. Men på lång sikt har ­ingenting förändrats.

Kommunerna, med stöd av staten, ­borde i stället satsa på att ­vinna tillbaka ­lärare som övergett yrket. Införa möjlighet för betalda studier för lärare som ­saknar behörighet. Förbättra arbets­miljön genom att anställa extrapersonal och låta lärare fokusera på under­visning. Det är helt enkelt dags för kommunerna att öppna plånboken.