Kan någon tala klarspråk om klimatmålen?

Pourmokhtari gav fler frågor än svar

Publicerad 2023-10-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

John Hassler och Romina Pourmokhtari (L) meddelade att klimatmålen inte slopas. Men de behöver inte heller efterlevas.

Det hade talats om att nationalekonomen John Hassler skulle föreslå att slopa klimatmålen till 2030 och 2045.

Tidigt på onsdagens presskonferens klargjorde Hassler och Romina Pourmokhtari (L) att klimatmålen inte försvinner. Och samtidigt delade de ut en rejäl salva till de journalister som rapporterat uppgifterna om att målen skulle bort.

– Det stämmer inte. När den här pressträffen är klar kommer det att vara tydligt att samtliga klimatmål kvarstår, sa klimat- och miljöminister Pourmokhtari på regeringens pressträff.

”Kättare och klimatförnekare”

Hassler menade också att det finns en gängse bild av att man är “kättare och klimatförnekare” om man inte skriver under på de exakta klimatmål som Sverige satt.

Sedan följde en drygt 50 minuter lång presskonferens om hur Sverige bör lägga om sin klimatpolitik. Hassler var tydlig med att hans rapport, som han hållit på med sedan 30 juni i år, inte alls behandlar de långsiktiga klimatmålen.

Hasslers rapport går stick i stäv med mycket av den politik som regeringen fört.

Uteslutet att ”vänta och se”

En punkt i Hasslers bildspel stack ut rejält. Att “vänta och se” är uteslutet. Ju mer koldioxid vi släpper ut, desto värre blir det. Hassler menar att det är viktigt att få ner koldioxidutsläppen i snabb takt.

Den här insikten kunde han kanske delgivit regeringen innan de presenterade höstbudgeten.

När höstbudgeten släpptes i september medgav regeringen att nuvarande politik kommer bidra till att de svenska koldioxidutsläppen ökar fram till 2030. Men vi ska inte tro att klimatmålen är slopade för det.

Ordsallad med en enda uppgift

Hassler vill att ett mål för elektrifiering inom transportsektorn upprättas, det ska ersätta målet för koldioxidutsläpp som idag finns. Varför man ska ersätta utsläppsmålet med ett elektrifieringsmål när utsläppen tydligt måste ner snabbt är svårt att förstå. Men det handlar tydligen om att höja ambitionsnivån, hävdar både Hassler och Romina Pourmokhtari.

Klimatmålen kvarstår och är viktiga, men det är okej att strunta i dem. För tydligen är det bra att öka utsläppen på kort sikt, för det kommer hjälpa oss att få ner utsläppen på lång sikt, samtidigt är det viktigt att få ner klodioxidutsläppen på kort sikt.

Regeringens klimatpolitik tycks ha en enda uppgift: att förvirra.