Direktörerna skapade ett Frankeinstein-monster

I Mary Shelleys klassiker ”Frankenstein” beskrivs hur en övermodig vetenskapsman med ihopsamlade likdelar skapar en grotesk varelse som får liv på nytt. Figuren begåvas också med en fri vilja och dödar till slut sin skapare.

Kanske är det något att fundera på för Svenskt Näringsliv.

Sänkta löner

I förra veckan kom arbetsgivarorganisationen och en majoritet av LO:s förbunden överens om ett förslag till etableringsanställningar som ska gå till nyanlända och långtidsarbetslösa.

Jobbet är tänkt att ge den anställda en lön på omkring 19 000 kronor i månaden. Arbetsgivaren betalar 8 000, staten resten. Jobben ska ge rätt till a-kassa, sjukpenning och i, de fall det behövs, kunna kvalificera för permanenta uppehållstillstånd.

– Mindre krångel och sänkta kostnader för arbetsgivare kan göra det betydligt lättare för nyanlända och andra att få fotfäste på arbetsmarknaden, sa till exempel Peter Jeppsson, Svenskt Näringslivs vice vd och inskärpte att regeringen nu måste ta sitt ansvar.

Moderaterna var dock ute i helgen och förklarade att Svenskt Näringsliv tänkt helt fel. Att hjälpa folk till jobb kan inte vara en angelägenhet för staten om det inte exklusivt går ut på att sänka löner, meddelade skuggfinansminister Elisabeth Svantesson (M).

Hon kunde inte lova att det förslag LO och Svenskt Näringsliv enats om skulle få finnas kvar i den händelse Moderaterna får bilda regering efter nästa val. Förslaget om inträdesjobb - ett lagstadgat månadslönetak på 14 700 kronor före skatt - ligger däremot fast.

Svantesson utspel är ett brott mot den framgångsrika modell där fack och arbetsgivare gemsamt bär ansvar för löner och avtal. Men det är också ett brott på Moderaternas långa historiska relation till Svenskt Näringsliv.

Struntar i beställningen

De tvåhundra män som 1904 bildade Allmänna valmansförbundet - partiet vi i dag kallar Moderaterna - var emot partier. Politisk agitation skulle bara leda till nationell splittring, varnade den konservativa högern. Men med en socialdemokrati på frammarsch och en allt starkare liberal rörelse så var direktörer och godsägare helt enkelt tvungna att bilda en partiorganisation för att inte helt lämna walk over.

Bakom bildandet av Allmänna valmansförbundet fanns männen som två år tidigare varit med och bildat Svenska Arbetsgivareorganisationen, organisationen som i dag heter Svenskt Näringsliv. Direktörerna skapade helt enkelt ett parti som skulle se till att deras krav hörsammades politiskt och skulle till att de höll borta politikerna från arbetsmarknaden

Det var då det. I dag har direktörernas skapelse fått liv och vill bestämma själv. Borgerliga riksdagsmän ska driva igenom lagar som styr lönerna, oavsett vad arbetsgivare och löntagarorganisationer vill. Då blir det en riktig skräckfilm för alla som arbetar i Sverige.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.