Jag åt resterna av kungens cupcakes

Och snart är det dags för fest igen

Mumsande majestät.

Vad vore väl en bal på slottet? Jag har ingen aning, men jag vet hur matrester från sådana kan smaka.

Mitt första kvalificerade jobb var nämligen på Stockholms slott, som museilärare på visningsavdelningen; ståthållarämbetet; kungliga hovstaterna. Om man nu ska vara formell, och det ska man när det handlar om kungligheter.

Efter fester på slottet kunde det hända att det låg mat i lunchrummet eller cupcakes hos slottsvakten som blivit över efter att en adjutant döpt sitt barn i kungens närvaro. Vid sådana tillfällen var festen vår en kort stund innan nästa grupp turister skulle guidas genom någon av våningarna.

En annan som drömmer om fester på slottet är finansminister Elisabeth Svantesson. I höstbudgeten späs apanaget till kungafamiljen på inför två brakfester. Kungen fyller 50 år på tronen nästa år och Sverige fyller 500 år som nation.

Klart kungen ska ha mer pengar, tycker vår nya regering. “Jag tror att många oavsett om man röstar från vänster eller höger, tycker att det är värt att fira nästa år att konungen varit kung i just 50 år”, säger Svantesson till Expressen.

Jag tror Svantesson har fel. Att skattebetalarna står för en miljonfest till kungen samtidigt som inflationen ser ut att övergå i lågkonjunktur, räntorna går upp, matpriserna slår i taket och elpriset äter upp de sista slantarna kan nog snarare även den mest hängivna rojalisten höja ett ögonbryn åt Svantessons prioriteringar.

Lagom till budgeten släpptes nya säsongen av Netflix-serien The Crown om den brittiska kungafamiljen. Säsongen inleds med att Drottning Elizabeth ber John Major, konservativ premiärminister i början av 90-talet, att staten ska gå in och renovera den kungliga yachten Britannia. Den beräknade kostnaden för renoveringen 1994 låg på hela 17 miljoner pund.

I serien frågar Major, lite försynt, om drottningen inte kan tänka sig att stå för kostnaden själv, eftersom medborgarna nog skulle anse en yacht vara lite av en lyx, mitt i en lågkonjunktur.

En fråga Svantesson uppenbarligen inte ställt till hovet, utan glatt förlitat sig på att ha väljarna på sin sida.

Hur 90-talet utvecklade sig för det konservativa partiet i Storbritannien, bland annat efter att Britannia blivit en valfråga, kan kanske bli ett facit även för Svantesson och Moderaterna.

En sak är säker: ingen vill leva på enbart rester från kungliga fester. Inte jag heller. Jag jobbade två säsonger på Stockholms slott, det är fortfarande ett av de bästa jobben jag haft. Men jag fick betalt och hade råd med mina elräkningar.