Mejla

Daniel Suhonen

Sjuksköterskan blev till en diskho i Djursholm

Är Fredrik Reinfeldt nöjd nu?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det svenska välfärdsbygget raserades i rask takt med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Resultatet har varit slående under coronapandemin.
Det svenska välfärdsbygget raserades i rask takt med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Resultatet har varit slående under coronapandemin.

LEDARE

Var den svenska Corona-pandemin Fredrik Reinfeldts fel?
Frågan kan verka sanslös. Det var en global pandemi med miljoner döda. Reinfeldt avgick 2006. Åtta år sen. Vad har han gjort?

Jo han hatade det svenska välfärdsbygget. Den som lyckas få tag på exemplar av de böcker han skrev som MUF-ordförande får ta del av ett patologisk hat mot svensk välfärd. Han inspirerades av Margret Thatcher och Ronald Reagan och hans livsprojekt var att sänka skatterna.

LO-ekonomerna räknade 2021 ut att välfärden i vårt land haft 350 miljarder mer till sitt förfogande om vi tagit ut samma andel av ekonomin i skatt som 1990.

Bakom sammetsögonen

350 miljarder motsvarar lågt räknat 350 000 läkare, sjuksköterskor, poliser och lärare. Det är ett Malmö av välfärdsanställda. Fem gånger försvarets budget (66 miljarder för 2021). Eller tio hela poliskårer (32 miljarder för 2021). Det var de händerna som saknades i vården när Corona kom.

Den största skattesänkningen kom under Fredrik Reinfeldts regering. Jobbskatteavdragen haglade, rot- och rut-bidrag infördes. Nästan alla skatter mot höginkomsttagare och kapitalägare avskaffades eller sänktes. Ovanpå detta privatisering av vården och neddragning av krisberedskap och försvar. Det är en politik som med våldsam kraft vill montera ner det allmänna.

Bakom Reinfeldts sammetsögon rasade en eld som ville bränna ner det samhälle som arbetarrörelsen byggt upp. Han lyckades.

Segerherren Reinfeldt

När pandemin kom hade vi minst vårdplatser i den rika världen. I den privatiserade och anorektiskt nedskurna äldrevården sprang timanställda som skållade råttor och spred smitta eftersom det inte fanns personal eller skyddsutrustning.

Vilken samhällsmodell och ideologi är det som skapat detta anorektiska samhälle? Vilka agiterade för sänkta skatter? Vilka sålde ut det gemensamma för att spara en slant eller ge sina polare en lönsam affär? Det var den moderata samhällssynen som segrade. Segerherren, högerns Napoleon Bonaparte är Fredrik Reinfeldt.

Är du nöjd nu när Sossesverige inte längre finns?

Under hela pandemin har jag undrat när rätt fråga ska ställas. Var det detta Reinfeldt tänkt sig? Är du nöjd nu när Sossesverige inte längre finns? Var det detta du avsåg när du sänkte skatten för de rika? Sjuksköterskan som kunde räddat någons mamma var ersatt med avdrag för att byta diskbänk i en villa i Danderyd.

Ingen gång har den politiska konsekvensanalysen gjorts. Ingen har ställt de rimliga frågorna till den store arkitekten bakom skattesänkningspolitiken. Han har bara fortsatt fakturera sexsiffrigt för sina dötrista föredrag.

Samhället höll inte måttet

I nästa vecka kommer Coronakommissionens slutrapport. Den kommer vara skoningslös. Vårt samhälle höll inte måttet. Sittande regering får ta sin släng av sleven. Men den riktiga skurken verkar ingen komma ihåg.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sälj dina skolaktier innan Magda gör dem värdelösa

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Välfärd

Coronakommissionen

Krisberedskap

Fredrik Reinfeldt

Ronald Reagan

Djursholm