Med Kristersson får du leva på blomkål

Samtidigt sänks skatten för de rikaste

Priset på blomkål har faktiskt sjunkit det senaste året.

Du har förmodligen huttrat dig igenom vintern hemma. Du har tvingats handla mindre när räkningar och matkassar blir dyrare. Risken är stor att du som många andra har det rätt tufft just nu.

När Statistiska centralbyråns inflationsmätning kom häromveckan såg det mesta mörkt ut. Men gömd bland alla dystra siffror fanns åtminstone en liten tröst.

Priset på blomkål har det senaste året gått ner med 4 procent.

En fyr i mörkret

När allt annat blir dyrare finns den versatila kålsorten där som en fyr i mörkret, redo att gratineras, stekas eller serveras som puré. Möjligheterna är oändliga – ICA föreslår till exempel kombinationen blomkålssoppa och pizzabulle.

I den skräckinjagande storm som hittills plågat Ulf Kristerssons Sverige, med säkerhetshot, hunger och köld, erbjuder blomkålen en fast punkt.

Vi blev utan snabba elstöd. Något Nato-medlemskap finns inte i sikte och livet verkar bara bli dyrare.

Ministrarna skyller på att verkligheten kom emellan. Den beryktade verkligheten är något de flesta svenskar tvingats bekanta sig med på ett eller annat sätt, särskilt det senaste året. Men Kristersson och vännerna verkar ha borstat av sig det mesta av sådan förankring i farstun på Tidö slott.

Inte all kål

Utöver blomkålen är det bara salladskålen som inte blivit dyrare. Den har legat kvar på samma pris som tidigare.

Hela kålsläktet är inte lika pålitligt – priset på vitkål har gått upp med 66 procent, vilket gör kålen till den matvara som ökat mest i pris av alla. Den som önskar pizzasallad till ICA-bullarna riskerar med andra ord en rejäl snyting i kassan.

Sänkt skatt för de rika

I stället för att hantera krisen har regeringen demonstrerat sin handlingskraft genom en skattesänkning för de allra rikaste. Tjänar du över 50 000 kronor i månaden kan du förvänta dig en tusenlapp extra i lönekuvertet efter skatt. Över 70 000? Då är det bara att gratulera till de extra 1400 kronorna.

De som ligger under 30 000 kronor i månaden kan inte förvänta sig några liknande gåvor.

Kanske skulle statsråden behöva påminnas om verkligheten utanför regeringskansliet. De regelbundna gemensamma luncherna är ett utmärkt tillfälle att reflektera över hur det ser ut i svenskarnas kylskåp och plånböcker.

Blomkålssoppa med pizzabulle, någon?

Följ ämnen i artikeln