Något är ruttet inom Polismyndigheten

Tvingade pojke att klä av sig mitt i centrala Stockholm

Personerna på bilden har inget med texten att göra.

De senaste åren har vi sett ett ökat problem med polisbrutalitet i Sverige. Fler och fler polisingripanden har till och med slutat med dödsfall. Samtidigt verkar det råda en stor tystnadskultur inom polisen.

Efter att tre killar i 15-årsåldern varit ute och firat en födelsedag med asiatisk buffé hade de bråttom till bussen. I förundersökningsprotokollet berättar de hur de sprang mot busshållplatsen och då blev påhoppade av tre civilpoliser och misshandlade. En av ungdomarna blev knäad i magen så hårt att han behövde söka vård för att han kräktes så kraftigt. En annan tvingades klä av sig naken mitt i centrala Stockholm för en visitering.

De hade inte gjort något brottsligt.

Traumatiserade

Efter händelsen har en av pojkarna varit traumatiserad. Han beskriver i förhör att han har svårt att sova, koncentrera sig i skolan och har huvudvärk varje dag. En annan av pojkarna beskriver att han drömmer mardrömmar.

En av de fyra poliserna på plats åtalas nu för hoppsparken och den olagliga kroppsvisiteringen. Resterande poliser hävdar att de inte sett vad kollegan gjort.

Händelsen i sig är djupt osmaklig, men den blottar också ett stort bekymmer inom polismyndigheten. Problemet med övervåld i samband med gripanden växer.

Hårresande statistik

De senaste tio åren har antalet personer som dött under polisingripanden varit i genomsnitt 8,5 per år. Det är en ökning med 700% jämfört med genomsnittet 1985-2010 på 1,2 per år. Statistiken är hårresande.

Trots det är det få poliser som ställs till svars och döms. Den 28 november i år föll domen mot en polis efter ett ingripande som fått dödlig utgång i november 2021. Polisen dömdes till vållande till annans död. Det är första gången som ett dödligt polisgrepp prövats i domstol i Sverige. Polisens personalnämnd beslutade redan innan domen att mannen ska få behålla jobbet, oavsett utgång.

Krävs upprensning

Polismyndigheten är beroende av allmänhetens förtroende för att kunna arbeta. När vi i många kommuner ser en eskalering av skjutvåld med dödlig utgång är det kanske viktigare än någonsin för att kunna upprätta trygghet.

Allmänheten i sin tur, behöver känna sig trygg med att polisen finns där när vi är som mest sårbara. Inte känna rädsla för att det är poliserna själva som utsätter oss.

Då behövs en upprensning inom organisationen. Att polisen ibland har rätt använda våld i samband med gripanden får aldrig bli en ursäkt för övervåld. Och framför allt inte sluta med dödsfall.

Följ ämnen i artikeln