Bemanningsanställda ska inte tuggas och spottas ut

Det är främst unga bemanningsanställda män som drabbas av arbetsskador och olyckor.

Inte bara är det osäkrare utan också farligare att arbeta som bemanningsanställd. Det visar en ny undersökning av Arbetsmiljöverket som konstaterar att olycksfall är dubbelt så vanligt i bemanningsbranschen som bland anställda.
Arbetsmiljöverket har hittills i år inspekterat 650 arbetsplatser där det finns bemanningsanställda, men inspektionen ska pågå året ut. Enligt den första delrapporten har tre av fyra arbetsställen där det jobbar bemanningsanställda problem med arbetsmiljön.

Monotona arbetsuppgifter

Arbetsanställda får ofta göra mer slitsamma och monotona arbetsuppgifter och uppmanas att arbeta snabbare än tillsvidareanställda. Både uthyrningsföretaget och arbetsgivaren i kundföretaget har ansvar för den anställdes arbetsmiljö. Trots det saknas ofta rutiner för riskbedömning av arbetsuppgifter för de bemanningsanställda, enligt Arbetsmiljöverket.

Personaluthyrning legaliserades i början av 1990-talet av regeringen Bildt till den politiska vänsterns och fackens protester. I dag har kritiken mot att arbetsmarknaden delats upp i ett a- och ett b-lag avtagit. Numer jobbar drygt 76 000 personer som inhyrd eller anställd bemanningspersonal.

Extra utsatt situation

Många är unga och var femte är utlandsfödd, inte sällan är jobbet deras första arbetslivserfarenhet. Det gör deras situation extra utsatt.
Johan Sandberg, fackombud på IF Metall i Malmö, säger till Sveriges Radio att han ofta får samtal från bemanningsanställda som mår dåligt.
– I slutändan kan det vara så jäkla illa att arbetslivet tar slut alldeles för tidigt, säger han.
Det är bra att Arbetsmiljöverket nu går till botten med arbetsmiljön och säkerheten i bemanningsbranschen. Ingen ska behöva bli utsliten innan yrkeslivet knappt har hunnit börja.