Borg förnedrad av Riksbanken

Det blev ingen räntesänkning från Riksbanken. Det är tråkigt för ­alla överbelånade småbarns­föräldrar.

Men det stora problemet är inte hur räntebeslutet påverkar dem som sitter med stora bostadslån.

Det stora problemet är att det är dystra nyheter för landets arbetslösa.

I Anders Borgs vårbudget som kom i måndags antog finansministern att Riksbanken skulle sänka reporäntan kraftigt, till en procent. Detta antagande är ett av skälen till att regeringen inte kom med några nya förslag i budgeten – man litade på att penningpolitiken skulle stimulera jobben och ekonomin.

Nu blev det inte så. Riksbanken gjorde som man tidigare ­signalerat. Nämligen ingenting. Och dessutom sade riksbankschefen att inga fler räntesänkningar är att vänta under året.

I praktiken betyder detta att hela Anders Borgs vårbudget ­bygger på felaktiga antaganden. Och att arbetslösheten i år riskerar att bli ännu högre än Anders Borgs prognos på 7,8 procent.

Egentligen borde inte Riksbankens agerande förvåna någon. Sedan millennieskiftet har KPI-inflationen konsekvent legat under inflationsmålet på två procent. Enligt en granskning av ­Dagens Industri har Riksbanken missat målet med i genomsnitt 25 procent.

Det kan låta fjuttigt, men innebär i praktiken att Riksbanken missköter sin uppgift – över tid ska de ligga på målet, inte under. Det innebär också att Sverige under samma period har haft högre arbetslöshet än nödvändigt. Vilket bland annat vice riksbankschef Lars E O Svensson envetet påpekat på direktionens möten.

Riksbankens agerande behöver ­granskas. Kanske behöver inflations­målet kompletteras med ett syssel­sättningsmål – det har bland annat LO-­ekonomerna föreslagit.

Under tiden bör Anders Borg sluta hoppas på andra och själv ta ansvar för Sveriges ekonomi.

Han har visserligen sin bakgrund i Riksbanken. Men Sverige behöver en ­finansminister – inte ytterligare en ­riksbanksdirektör.

Följ ämnen i artikeln