Man måste betala lånen

Martin ANdersson, generaldirektör Finansinspektionen.

Bostadspriserna skenar i Sverige. Låga räntor, avskaffade förmögenhets- och fastighetsskatter och skriande bostadsbrist gör sitt till. Samtidigt lever svenska låntagare högt över sina tillgångar. Skuldsättningen växer ohejdat när folk lånar miljoner till bostadsköp utan några planer att betala tillbaka.

Situationen är, minst sagt, ohållbar.

Kravet är på tiden

I går presenterade Finansinspektionen, FI, sina nya tuffa amorteringskrav och det är väl på tiden. Att betala av sina lån innebär att man är mindre utsatt för prisras, stigande räntor och förlorade inkomster. Ett minskande lån är en säkrare ekonomisk situation och vardag.

FI föreslår att nya bolån med be­låningsgrad över 70 procent årligen ska amor­teras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet. Tar man ett lån på 2,5 miljoner så kommer man få amortera cirka 4 200 kronor varje månad. Dessutom ska omvärderingar av bo­staden bara få göras var femte år.

Blir svårare för unga

I sak är amorteringskraven bra – man ska ju betala sina skulder – men det finns förstås orosmoln. Det riskerar att drabba hushållens konsumtion och bostadsmarknaden kan bli ännu stelare. För unga och låginkomsttagare blir det ännu svårare att få tag i ett boende, särskilt om inte byggandet av hyresrätter tar fart.

Att få till en amorteringskultur och se till att folk betalar sina lån brådskar, men det här är frågor som måste lösas innan FI:s förslag för en sundare bostadsmarknad blir lag.

En politik för ökat bostadsbyggande vore ett mer än lämpligt första steg.

Följ ämnen i artikeln