Byteshandeln var i full gång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Undantagen är fler och för att ändå klara målen ska EU-länderna få tillgodogöra sig utsläppsminskningar i u-länderna

Enades till slut Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy under klimatförhandlingarna i EU. De enades om att EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent.

13 DECEMBER 2008. Det blev den tyska industrin och de östeuropeiska kolkraftverken som tog hem segern i EU:s klimatförhandlingar.

Efter ett dygn av hårda förhandlingar lyckades EU-ledarna samla sig kring en kompromisslösning. De står fortfarande fast vid 20-20-20-målet:

EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till år 2020, jämfört med 1990. Man ska också öka användningen av förnyelsebar energi med 20 procent. Därmed kan EU ta nästa steg, in i de globala klimatförhandlingarna. Försvagade, men ändå med någon slags ära i behåll. Det kunde ha gått värre, förhandlingarna bröt i varje fall inte samman.

Fullt av kryphål

Men EU-förslaget är fullt av undantag och kryphål. Byteshandeln var i full gång. Förbundskansler Angela Merkel drev igenom undantag för sin tunga industri i utbyte mot att länder i östra Europa fick andra förmåner. Det är svårt att tro att det är samma Angela Merkel som faktiskt en gång var Tysklands miljöminister.

Tanken var att utsläppsrättigheterna skulle auktioneras ut, intäkterna skulle gå till ny miljöteknik. Nu blir undantagen för många. Nu kommer cementbruk, stålverk och pappersbruk, industrier med stora utsläpp, att få gratis utsläppsrätter. Polen som drivs av kolkraft till 85 procent kommer att få ge bort utsläppsrättigheter till sina kraftverk.

Fler undantag

Undantagen är fler och för att ändå klara målen ska EU-länderna få tillgodogöra sig utsläppsminskningar i u-länderna. Kvar blir ett Europa som inte klarade av att minska utsläppen själv. Som köpte sig fri.

Det är knappast det EU som kan leda världens klimatförhandlingar. I går vände miljörörelsen ryggen mot EU och jublade över USA:s John Kerry som talade på FN:s miljömöte i Poznan.

EF

Följ ämnen i artikeln