Mejla

Pernilla Ericson

Fri kärlek ska inte straffa sig

HPV-vaccin för pojkar borde vara självklart

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: TT

LEDARE

Minns du när skådespelaren Michael Douglas hävdade att hans strupcancer orsakats av oralsex? Han blev ifrågasatt, men faktum är att sex spelar en stor roll för den cancertypen. Människors sexliv resulterar i en dödlig sjukdom, och att det kan göra det i så stor utsträckning är en skandal.

Cancerfall orsakade av humant papillomvirus (HPV) ökar nu bland svenska män, och många drabbas av cancer i svalget. Det skördar 100 liv om året i Sverige.

“Från att ha varit en liten och obetydlig tumörgrupp så är det ungefär en tredjedel av all huvud- och halscancer”, säger Tina Dalianis, professor emerita i tumörviroligi vid Karolinska Institutet, till Sveriges Radio.

Varför är det så? Tja, vi ligger med fler.

Så många fall i onödan

Antalet sexualpartners har ökat sen 1970-talets våg av fri kärlek. Majoriteten av alla sexuellt aktiva kvinnor och män får HPV. Viruset finns i 200 sorter, varav 14 är högrisktyper. De är de som orsakar, utöver mun- och halscancer, också livmoderhalscancer, vulvacancer, peniscancer och analcancer. Sjukdomar som kostar liv och orsakar enormt lidande.

Det värsta är att vi har så många fall i onödan. För HPV-vaccin för pojkar dröjer, vilket är rent pinsamt för Sveriges regering. Australien, Norge, Storbritannien, USA och Österrike är exempel på länder som redan infört HPV-vaccinationer för både pojkar och flickor.

Sedan 2012 ingår vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet – för flickor. Det är ett mångfacetterat skydd. Effekten mot allvarliga cellförändringar har redan börjat märkas, och följs upp kontinuerligt. Förekomsten av könsvårtor, kondylom, sjönk med 93 procent hos flickor som fått HPV-vaccin före 14 års ålder, enligt en omfattande studie.

Kondom inget hundraprocentigt skydd

Att låta vaccinet vara gratis och erbjudas av skolan gör också utfallet mer jämlikt, eftersom man innan dess såg stora klasskillnader i vilka som lät vaccinera sina barn. Att inte införa gratis HPV-vaccin för alla barn är att blunda för fakta.

2008 larmade Joakim Dillner, professor i virologi på Malmö universitetssjukhus, om att över hundra män får analcancer varje år av HPV-viruset. Varför vidtogs inte åtgärder? Särskilt som kondom inte är ett hundraprocentigt skydd, eftersom det inte är säkert att kondomen täcker alla slemhinnor eller smittade områden.

2017 slog svenska folkhälsomyndigheten fast att HPV-vaccin för pojkar är både effektivt och samhällsekonomiskt.

Barn växer upp, snabbare än många föräldrar vill tänka på. Allt man göra är att minimera riskerna inför framtiden.

I ett jämställt samhälle är vi lika rädda om pojkarna som om flickorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.