Mejla

Eva Franchell

Ynkliga män i både Bråvalla och Almedalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Linkin Park på Bråvallas scen.
Foto: STEFAN JERREVANG
Linkin Park på Bråvallas scen.
Ministrarna Annika Strandhäll, Alice Bah Kuhnke och Ardalan Shekarabi på DJ-battle.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ministrarna Annika Strandhäll, Alice Bah Kuhnke och Ardalan Shekarabi på DJ-battle.

LEDARE

Det går inte att förbjuda män.
Efter helgens sexövergrepp på Bråvallafestivalen dyker ändå tanken upp. Ska vi ha särskilda festivaler för kvinnor? Eller ska män förvisas till särskilda inhägnader så att kvinnor kan lyssna på musik i fred?
Självklart inte, ingen vill förbjuda män.

Musiken och alkoholen

Det hjälper inte ens att förbjuda festivaler, för sexövergrepp begås överallt. Brottsförebyggande rådet menar att det egentligen inte är övergreppen som ökar utan snarare antalet anmälningarna. Att övergreppen ändå är så frekventa och så flagranta som på festivaler handlar snarare om mängden människor på liten yta. Det är människorna, musiken och alkoholen.
Helgens festivalrapport blev ungefär lika dyster som vanligt. Fyra misstänkta våldtäkter på Bråvallafestivalen, sex på Roskildefestivalen, två på Västerås Cityfestival och ovanpå det ett otal antal sexuella ofredanden. Många unga kvinnor lämnade helgens festivaler för att aldrig vilja komma tillbaka.

Prata med pojkarna

– Vågar man skicka sin tonårsdotter till en festival, undrar reportern Pelle Nilsson i SVT:s morgonprogram. Hur ska man som förälder tänka?
Johanna Jung på organisationen Jämställd festival svarar att föräldrarnas kanske viktigaste uppgift är att prata med sina tonårssöner. Och givetvis är det viktigt att prata med unga män om sexualitet, normer och värderingar. Föräldrarna, skolan och politikerna måste staka ut vad som är rätt och vad som är fel.
Den trygghetsdebatten kommer säkert att fortsätta även under politikerveckan i Almedalen. Runt 40 000 besökare kommer under veckan att samlas på en liten yta inne i centrala Visby. En av höjdpunkterna lär som vanligt bli onsdagens DJ-battle mellan politiker och mediefigurer. Det blir människorna, musiken och alkoholen.

Starköl eller rosé

I år har polisens prostitutionsgrupp en särskild insats i Almedalen. Enligt Aftonbladets källor har polisen fått in underrättelseuppgifter om en omfattande sexhandel under politikerveckan. Precis som på festivalerna är polisen på plats för att gripa misstänka sexbrottslingar.

De borde vara förebilder, men även i etablissemangets Almedalen finns det alltså män som kommer att utnyttja kvinnor. Sommaren är en berusad tid, vare sig det handlar om en burk starköl i Bråvalla eller ett glas rosé i Visby. Vi ska inte förbjuda Almedalen heller, men kanske bidrar alkoholen till att en del män fullkomligt tappar impulskontrollen och beter sig som ynkliga svin.
Kanske är det helt enkelt alkoholen vi ska förbjuda när många människor trängs på liten yta?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.