Mejla

Ingvar Persson

Att ge hundsmugglare grönt ljus är vansinne

Djurplågeri och smittspridning kan inte fortsätta

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tullverket kan förlora rätten att hålla kvar hundsmugglare.
Foto: Tullverket
Tullverket kan förlora rätten att hålla kvar hundsmugglare.

LEDARE

Smugglingen av hundar är en vidrig verksamhet på så många sätt. Bilderna på uttorkade och smutsiga valpar som stoppats undan under bilsäten eller gömts i små utrymmen vittnar om djurplågeri, men inte bara det.

Illegal import av sällskapsdjur är dessutom lurendrejeri där köparna omöjligt kan veta vad det är man får. Och det riskerar att föra in smittor som vi absolut inte vill ha i Sverige. Det gäller inte minst rabies.

Bara tanken borde vara motiv nog för att ge myndigheterna alla befogenheter de behöver.

Jag kan kort sagt inte tro mina ögon när jag läser att Tull- och Jordbruksverkets chefer varnar för att det kan bli omöjligt att stoppa smugglingen vid gränsen. Snart sagt varje dag kan vi ju höra Mikael Damberg och Morgan Johansson tävla om att leverera nya sätt att kontrollera gränserna. Stöldligor ska stoppas på vägen ut och vapensmugglare på vägen in.

Det är utmärkt, men hur kan det betyda att vi skulle ge grönt ljus för hundsmugglarna? Jag fattar det inte, och det gör tydligen varken Tullverkets Charlotte Svensson eller Jordbruksverkets Christina Nordin heller.

Under årets tre första månader har 130 hundar stoppats

Hela idén kommer från en utredning som landsbygdsminister Jenny Nilsson tog emot i november. Tanken var att säkerställa ett gott smittskydd och samtidigt anpassa de svenska reglerna till EU. Tydligen blev resultatet att sällskapsdjur som hundar tappades bort i processen.

Det är ingen struntsak. Vi talar om organiserad och lönsam kriminalitet. Problemet har funnits länge, men nu ökar smugglingen av hundar.

Under 2019 hittade Tullverket 200 hundar på väg in till Sverige. Förra året hade siffran stigit till 280 djur och bara under årets tre första månader har 130 hundar stoppats. Många är i så dåligt skick att de genast måste avlivas.
Myndigheterna menar också att resedokument och vaccinationsintyg förfalskas. När det finns pengar att tjäna går allt att köpa.

Eftersom trafiken fortsätter måste vi anta att många ändå kommer igenom, och att smugglarna tycker att förtjänsten är värd de risker man tar.

Utan att låta som en representant för kennelklubben kan jag naturligtvis tycka att den som planerar att skaffa hund har ett ansvar. Det är klart att man ska läsa på, att man ska vända sig till en seriös uppfödare och att man helst ska se valpen tillsammans med tiken.

Att betala någon okänd för en hund på en parkeringsplats är inte särskilt ansvarsfullt. Men risken att bli lurad finns ändå alltid.

Att ta ifrån Tullverket möjligheten att kontrollera fordon i jakten på smuggelhundar och att rycka bort möjligheten att hålla kvar både smugglare och hundar vore inte klokt. Särskilt inte nu när brottsligheten ökar. Det måste bli ett slut på djurplågeriet och risken för smittspridning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.