Mejla

Pernilla Ericson

Rofferi i en kris sticker i ögonen

Fusk med statens stöd i coronapandemin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vissa roffar åt sig i krisen.
Foto: TT
Vissa roffar åt sig i krisen.

I kristider vill man helst fokusera på alla de som gör rätt, som bidrar och gör skillnad. Men motsatsen sticker i ögonen.
För vissa ser till att sko sig i coronapandemin. Andra avslöjas när nöden är som störst. Som Carlanderskas sjukhusdirektör, Jörgen Månsson, som hyrde in sig själv som konsult åt sjukhuset. Utöver månadslönen på 155 810 kronor fakturerade han ytterligare 740 000 kronor, vilket GT avslöjade. Han godkände själv sina egna konsultarvoden. Jörgen Månsson, som har en bakgrund som vd för Carema primärvård, tvingas nu bort mitt i coronakrisen.
Aftonbladet rapporterar om korttidspermitterade som av sina arbetsgivare uppmanas att jobba heltid. Trots att bidraget ska fungera som ett stöd för kostnader som arbetsgivaren har för den minskade arbetstiden.

Skyllde på lärarbrist

Börsnoterade Internationella Engelska skolan i Liljeholmen sände hem eleverna och skyllde på lärarbrist under coronakrisen, skriver Expressen.

Men i höstas delade Engelska skolan ut närmare 50 miljoner till sina ägare, vilket väckte skarp kritik från utbildningsminister Anna Ekström – pengarna borde ha gått till mer personal.

Blir till risk för andra

Rofferi under en kris är inte vackert. Nyligen skrev Jenny Wennberg en ledare med rubriken “Vem vill du vara när krisen är över?”. Hon skrev om ansvaret hos var och en av oss, och hur egoistiska beslut under pandemi kan bli till en risk för andra.

Samma sak gäller för de företag och direktörer som ser till sko sig när läget är så pressat för många.

Efter larmen om fusk får nu Tillväxtverket, myndigheten där företag ansöker om ersättning för korttidspermitteringar, förstärkning i form av personal från Skatteverket.

Ordet ansvar växer sig allt större i coronakrisen. Ditt och mitt, för att hejda smittspridningen.
Och för alla de som funderar på att sko sig i ett nödläge.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.