Jobbskatteavdrag visar på en usel människosyn

”De med funktionsnedsättning behandlas som andra klassens människor”

Det nya jobbskatteavdraget på 11 miljarder är regeringen viktigaste reform, hittills. Från höger till vänster är politiker nöjda med resultatet. Jobbskatteavdraget ger mer till låginkomsttagare, får vi höra. Och så ska det löna sig att arbeta.

Vad ingen längre säger är sanningen: att jobbskatteavdraget bygger på en rejält usel människosyn. Att ditt värde först och främst beror på din förmåga till arbete.

Varför ska det vara just så?

Även pensionärer får sin skatt sänkt eftersom de är en röststark grupp och regeringen inte vågar ta ännu en debatt om att den inför en ”pensionärsskatt”.

Men sjuka, arbetslösa eller andra som av olika skäl saknar jobb får inget jobbskatteavdrag. En sådan grupp är funktionshindrade som nästan helt saknar möjlighet att göra sin röst hörd debatten.

Tror regeringen att det beror på lättja att någon med en funktionsersättning inte kan ta ett arbete på den vanliga arbetsmarknaden?

Anders Lago

Anders Lago är ordförande för Riksförbundet FUB som arbetar för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga. Det handlar om det som tidigare kallades utvecklingsstörning, till exempel hjärnskador och personer med downs syndrom.

–Det vi ser här är det nya fattigsverige, det är det, säger han.

Ofta har de med intellektuell funktionsnedsättning sjuk- och aktivitetsersättning. De kan gå i det som kallas daglig verksamhet, en kommunal sysselsättning anpassad efter någons individuella förutsättningar.

Ersättningen är minimal, mellan drygt 10 000 till 12 000 kronor före skatt. En skatt som alltså är högre än den på vanlig lön, på grund av jobbskatteavdragen. Nu blir skillnaden ännu större.

En särskild ”funkisskatt” säger Anders Lago.

– Problemet är att man behandlar människor med funktionsnedsättning som en andra klassens människor. Nu sänker man skatten för löntagare och pensionärer med en av våra svagaste grupper bryr man sig inte om, säger han.

Sverige har världens högsta sysselsättningsgrad så retoriken om en ”arbetslinje” just här kan tyckas något märklig. Men just jobbskatteavdragen han blivit något så självklart att ingen längre verkar fundera på vad de egentligen innebär.

2006, när Fredrik Reinfeldt (M) tog över som statsminister, var skatternas andel av BNP 45,9 procent. Idag är den 41,4. Det handlar om hundratals miljarder som varje år har omfördelats från välfärden till privata fickor, mest till de med höga inkomster och stora förmögenheter.

Så om du undrar varför ditt barns specialpedagog har sagts upp eller varför ingen har tid att hålla mammas hand på äldreboendet så behöver du inte titta längre än till Teslan på din grannes uppfart.

Pengarna till välfärden har gått till skattesänkningar.

En så här gigantisk omfördelning får naturligtvis konsekvenser. Då finns inga resurser för att underhålla järnvägar, betala en fungerande post eller investera i fungerande elsystem. Då förfaller sjukvården, skolan och äldreomsorgen.

”Skatter är priset vi betalar för civilisation” är en känt uttryck. Men vad händer med civilisationen om vi inte längre betalar skatter?

För de allra mest utsatta är svaret uppenbart.

– Det har bara blivit värre på senare tid, inflationen gör att kostnaderna för allt har ökat och nu har kommunerna dessutom passat på att höja sina avgifter för personer med funktionsersättning, säger Anders Lago.

Tidigare tog kommunerna i regel inte ut avgifter för att ha god man eller förvaltare. Men idag är belopp på 1 500 kronor per månad för personer som enbart har aktivitetsersättning inte ovanliga. Funktionshindrade kläms från alla håll. Många blir dessutom fast i sina gruppboenden eller servicebostäder när kommunerna även drar ner på ledsagartjänster och annat stöd.

– Det är ett otroligt fattig liv. Dessutom drar man in på ledsagare som hjälpte en ut i samhället. Har man inte anhöriga så blir man kvar i sin bostad, säger Anders Lago.

De funktionshindrade får bara sitta där. Med regeringens goda minne.

Allt fattigare.

***

Chatta med Anders Lindberg

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    6 sept 2023

    Tack för dagens chatt, :-)

  • 6 sept 2023

    Som förälder till barn med funktionsnedsättning blir bara så ledsen . Hur tror de som bestämmer att de ska kunna klara sig . Visst de får ersättning men hyra mat och annat skall det räcka till . Att eventuellt kunna kunna gå ut och äta en middag ! är helt otänkbart . Pengarna räcker ju inte månaden ut .

    göran larsson

    Tyvärr här det många som har det så. Jag tycker inte att det kan få fortsätta så här.

    Just sjuk- och aktivitetsersättning kan inte beskattas högre än andra inkomster.

    Det är faktiskt helt bisarrt.

    Anders Lindberg
  • 6 sept 2023

    Vi är manipulerade av sociopatiska demagoger och empatilösa svin som hela tiden vädjar till våra lägsta känslor.

    De använder girighet, missunsamhet, lättja och xenofobi som vapen mot allt och alla som står i deras väg.

    Så enkelt är det.

    Micke

    Vi lever i populismens tid, tyvärr.

    Men svaret måste vara att göra motstånd mot det. Det har lyckats förr!

    Anders Lindberg
  • 6 sept 2023

    Jag noterar dessutom, att såväl

    inkomsttagare med de lägsta

    lönerna, som pensionärer med

    lägst pension får den minsta

    biten av kakan!!

    Lägsta procentsatsen på de lägsta

    beloppen ger de lägsta bidragen!

    Klyftan mellan fattig och utfattig

    vidgas ännu mera!

    hans_ake48

    Så är det tyvärr.

    "Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har." som skriften säger.

    Tyvärr verkar Moderaterna ha tagit just det stycket i Matteus och gjort till sitt partiprogram.

    Anders Lindberg
  • 6 sept 2023

    Fäll den här regeringen och Svantesson finansministern som inte förstår oss funktionsvariationer

    olle.westin1999

    Nästa möjlighet blir sannolikt nästa val, 2026. Tills dess har de nog majoritet i riksdagen :-(

    Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln