Kommer Erdogan låta sin regim bli bortröstad?

Det viktiga är vem som räknar rösterna, inte vilka som röstar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan

Det turkiska valet var inte fritt och rättvist i någon slags normal mening. Oppositionsledaren Kemal Kiliçdaroglu från socialdemokratiska CHP har inte bara president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP att kämpa mot.

Även myndigheterna, de stora medierna och religiösa ledare kämpar på presidentens sida. Ytterst uppbackade av statens våldsmakt, militär och hemliga polis.

I fängelse

Flera andra tänkbara kandidater sitter i fängelse eller är dömda för brott som gör att de inte kan ställa upp till valet. Även mängder av journalister skakar galler liksom många oppositionella.

Tankesmedjan Freedom house som mäter hur demokratiska länder är har Turkiet i kategorin ”inte fritt”. Särskild hård är kritiken mot landets vallagar och valmyndigheter. De tyngsta domarna och tjänstemännen som kontrollerar valet är i praktiken tillsatta av Erdogans parti.

Att Kemal Kiliçdaroglu lyckades samla hela 45,05 enligt den officiella rösträkningen är imponerande. Som Josef Stalin uppges ha sagt är ju inte det viktiga vilka som röstar utan vem som räknar rösterna.

Ny valomgång

Om två veckor, 28 maj, är det dags för en andra valomgång. Det har aldrig hänt tidigare. Om Recep Tayyip Erdogan då skulle acceptera att bli bortröstad kommer många att bli förvånade. Han har styrt landet sedan 2002 och kontrollerar samtliga viktiga institutioner.

Risken är uppenbar att han använder presidentmaktens möjligheter till att sabotera oppositionens kampanj de kommande två veckorna eller exempelvis utlysa undantagstillstånd.

Det är heller inte uteslutet att han låter genomföra militära angrepp på kurdiska grupper eller att något annat akut säkerhetshot uppstår som gör att han ska kunna mobilisera sin nationalistiska väljarbas.

Nato-väntan

Oavsett hur hårt han nu går fram mot oppositionen så kommer sannolikt Sveriges regeringen att vara tysta. I normala fall hade en svensk utrikesminister självklart framfört kritik men med Nato-ansökan i andra vågskålen så lär Sverige sitta snällt i korgen.

Att valet skjuts upp är för svensk del inte särskilt lyckat. Om det blir ett stökigt val och omstritt valresultat så är risken uppenbar att vår Nato-ansökan inte kommer att vara godkänd till Natomötet i Vilnius i mitten av juli.

Om det händer så har en symboliskt viktig gräns passerats och processen kan dra ut betydligt längre på tiden.

Antagligen är den klokaste strategin just nu att förvänta sig det värsta. Tyvärr. Både för Turkiets folk och för Sverige.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnas 09:00 men du kan ställa din fråga redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    16 maj 2023

    Tack för idag :-)

  • 16 maj 2023

    Jag fattar inte detta med valfusk. Va jag kommer ihåg va de 6 valobservatörer från Sverige som va på plats.

    Men ingeting har kommit fram, är de bara Baxi ni lyssnar på då?

    Sen ska vi inte glömma att dom som är fängslade i Turkiet idag är personer som Sverige va FÖRST med att terror stämpla i världen. Att Sverige har terror stämplat dessa och nu sitter förvarar ”motståndare sitter fängslade” är skrattretande.. Ander Vi vet att de inte är du som skriver, hälsa dom som låter dig skriva att den 28:e så kommer folket visa sin rättfärdiga ledare..

    Affe

    Det är lite olika saker man pratar om tror jag. Valfusk i meningen att man fyllt valurnor med vissa valseglar och slängt andra har såvitt jag vet inte förekommit. Men det gör inte i sig att valet är fritt och rättvist.

    Om hela spelplanen är tippad i din fördel, kritiska journalister är tystade och många av dina motståndare slängts i fängelse är det inte ett demokratiskt val.

    Här kan man läsa en intressant analys av vad som kommit fram hittills om detta.

    Anders Lindberg
  • 16 maj 2023

    Valresultatet i första omgången tyder på att oppositionen getts en reell chans att vinna det här, det är ju inte några sovjetiska eller nordkoreanska siffror vi ser här. Det vittnar i mina ögon om att Erdogan inte håller sitt land i något järngrepp. Vad tänker du om det?

    Ycna

    Det är nog inte så man ska tolka det. Däremot var mobiliseringen så stor från oppositionens sida att Erdogan inte vågade utropa sig till segrare i första valomgången.

    Men min tolkning, jag hoppas att jag får fel, är att flera saker nu kommer att hända är avsedda att tippa alltihop till Erdogans fördel. I värsta fall någon slags militära insatser men mer sannolikt att oppositionskandidater byter sida och att nationalistiska stämningar piskas upp via media.

    Anders Lindberg
  • 16 maj 2023

    Turkiet är o förblir en diktatur. En svensk regering ska ALLTID ta avstånd från dessa. USA tar hand om Erdogan,Sverige ska ignorera denna seriefigur

    Niklas Rova

    Just att ignorera honom blir möjligen lite svårt eftersom han har veto mot vår Nato-ansökan.

    Men några fler eftergifter är rimligen inte aktuella.

    Anders Lindberg
  • 16 maj 2023

    Morrn! Efter att ha läst din text verkar ju det ju omöjligt att det blir ett val utan seger för Erdogan.

    Men varför är det självklart att myndigheterna, de stora medierna och de religiösa ledarna kämpar på hans sida?

    Har han ” köpt” eller hotat dem?

    Är det därför han över huvud taget tillåter dessa val? För han VET att han ändå vinner....

    Vänta oss det värsta, sa du, men vad skulle vara det BÄSTA för både Sveriges och Turkiets folk?

    Som vi kan hoppas på......

    GB

    Omöjligt är det inte. En så här stor mobilisering mot Erdogan har vi inte sett tidigare.

    Men det är extremt svårt eftersom hela spelplanen är riggad för det regerande partiet.

    Varför har Erdogan det stöd han har? Därför att AKP representerar en stor del av befolkningen, ofta i Anatolien och på landsbygden.

    När han vann för 20 år sedan bedömdes det valet av de flesta som relativt demokratiskt.

    Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln