Ica passar på och ökar priserna till jul

I bakgrunden hör man ljudet av champagnekorkar

När Ica presenterade sin rapport för tredje kvartalet var det nästan så att man hörde ljudet av champagnekorkarnas glada poppande i bakgrunden.

”Priseffekterna var positiva i alla verksamheter.” skrev Ica-koncernen nöjt i sin rapport för tredje kvartalet 2023.

Det var för en dryg månad sedan. Rubriken i Dagens industri blev torrt ”Högre vinst för Ica”.

Marginalerna ökar, från 4,9 procent förra året till 5,3 procent nu. Jämfört med förra året ökade nettoomsättningen med 6,9 procent. Vinsten blev nästan två miljarder kronor, en ökning med 200 miljoner.

I bakgrunden hör man ljudet av champagnekorkarnas glada poppande.

Du betalar

Högre marginaler för Ica betyder mindre pengar i din plånbok. Du får samma vara men till ett högre pris. Varje gång handlarna tar chansen att öka sin vinst blir du lite fattigare.

I går kom nya siffror från den oberoende sajten Matpriskollen som visar att just Ica nu höjer priserna mest av alla lagom till jul. De nuvarande vinsterna räcker tydligen inte.

Under november har var fjärde vara gått upp i pris, mest har apelsinjuice och olivolja ökat. Skördarna är dåliga och kronan är svag.

Fattig jul

Hösten har varit tung för många hushåll, särskilt de med små marginaler från början. Som äldre eller barnfamiljer med stora lån. För de mest utsatta blir ständigt högre kostnader för mat omöjligt att hantera. De får dra ner på precis allt annat. Barnen måste trots allt äta.

Sedan 1 januari 2022 har matpriserna gått upp med mer än 20 procent. Tillsammans med skyhöga räntor på bolån och stundtals extrema priser på el och drivmedel blir resultatet katastrof för många.

Det blir en väldigt fattig jul i många hem.

Går att ändra

Att matpriserna rusar beror på att tre jättar, Ica, Coop och Axfood kontrollerar nästan hela marknaden. Konkurrensen är nästan obefintlig på många orter.

I andra länder har politikerna varit betydligt aktivare än i Sverige. För bättre konkurens men även direkt mot matinflationen. I Frankrike frös de stora kedjorna priserna på basvaror i mars efter påtryckningar. Även rena priskontroller har varit uppe i olika länder för att hålla matpriser under kontroll.

Beskatta övervinster

Den svenska regeringen borde till jul försöka få till en frivillig överenskommelse för att hålla tillbaka vinstmarginalerna hos matjättarna. Om inte det går kan man exempelvis beskatta övervinsterna.

Vinstfesten hos matjättarna är faktiskt provocerande när hushållen drar åt svångremmen.

Julen är trots allt inte girighetens högtid.

Följ ämnen i artikeln