Hästpolitiken - en ynkedom

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

- Hästar och ridning, största tjejsporten och den mest jämlika. Det är ju klockrent för en idrotts- och jämställdhetsminister!

I kväll inviger Mona Sahlin världens största ridsportevenemang inomhus. 75 000 - 80 000 åskådare väntas under tre dagar till Stockholm International Horse Show.

Mona Sahlin ser sig förtjust omkring i manegen på Globen där träningen pågår för fullt.

Hon drar in lukten av sågspån och häst.

- Oh, doften väcker så många minnen. Min hästkarriär inskränkte sig till att avancera från tredje skötare till första hästskötare på ridskolehästen Bullen. Rida fick man inte så ofta, skrattar hon.

År 2000 invigde jordbruks- och jämställdhetsminister Margareta Winberg Globentävlingarna och presenterade under jubel den färska Hästutredningen. Av den skulle regeringen snabbt göra "en sammanhållen hästpolitik" för att ge skjuts åt hästnäringen och ökad jämställdhet åt hästtjejerna. Lovade Winberg.

Sedan dess har ingenting hänt. Jordbruks- och jämställdhetsministrar har kommit och gått men finansministerns nej har bestått. Det är en ynkedom.

- Jag ska lägga en proposition i vår, lovade nya jordbruksministern Ann-Christin Nykvist förra vintern.

Det blev ingen prop. Nu ser det bara ut att bli en skrivelse till riksdagen, några välvilliga fraser - men inga lagförslag och inga pengar. Ingen utveckling av hästjordbruk, småföretag, avel, riskkapital, exportsatsningar, ridskolor, utbildning eller forskning.

I sex år har häst-Sverige väntat.

Sverige är unikt med sin breda ridskole- och utbildningsverksamhet. En halv miljon svenskar rider, ännu fler sysslar med trav- och totospel. Vi är i världstopp inom hoppning, trav- och körsport.

En ny utredning om "Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen" visar att var tredje aktiv jordbrukare, 15 000, håller hästar. Hästarna är jordbrukets femte största inkomstkälla. Flera tusen hästbönder vill expandera men får inte samma villkor som traditionella kor- eller grisgårdar. Jordbruket får 10 miljarder ur statskassan - men inte till hästar. Varför omfördelar inte regeringen åtminstone 50 miljoner till hästarna?

- Hästnäringen har inte fått den start den förtjänar, sade näringsminister Leif Pagrotsky nyligen när han mötte branschen i Enköping.

Hästfolket är besviket. Man känner sig nedvärderade av statsmakten. Många kämpar, ideellt och på fritid, för att bygga upp professionella verksamheter men det är tufft.

Är det för att hästnäringen domineras av tjejer och kvinnor som den diskrimineras och inte tas på allvar?

- Det kan spela in, säger Mona Sahlin. Nya, lite udda branscher har svårare och min erfarenhet är att kvinnor som vill starta sådana företag ofta möts med misstro.

- På idrottssidan är det annorlunda. Där är ju ridningen den mest jämställda. Tjejer och killar tävlar mot varandra på lika villkor - och tjejerna vinner ofta!

- Ridning är den idrott som växer snabbast inom LOK, det lokala aktivitetsstödet som går till utövarna, ridtjejerna. Det är kul och tjejidrotterna kommer också att få mycket av den miljard till idrotten, "Handslaget", som regeringen satsar, lovar Sahlin.

Jämställdhetsministern har förstått hästnäringens potential. Jordbruksministern och näringsministern likaså. När ska regeringen ta beslut om en hästpolitik värd namnet?

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln