Ulf Kristersson har misslyckats med allt

Uppdaterad 2018-10-28 | Publicerad 2018-10-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den moderata partiledaren Ulf Kristersson har haft det tufft på sistone. Efter ett fiaskoartat valresultat och ett offentligt bråk med sina allianskollegor om hur de ska regera ihop tillkännagav han att han misslyckats med sitt uppdrag att bilda regering. Nu tvingas han lämna Stockholm för en turné i Skåne, där flera lokala partiföreträdare valt att helt ignorera partiledningens tidigare direktiv.

Moderater ska inte "samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna" heter det. Men i skånska Hörby, Trelleborg och nu senast i Sölvesborg i Blekinge har lokala moderater gjort tvärtom och i stället inlett direkta samarbeten med SD. Och i Helsingborg har kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) köpt SD:s lojalitet genom att ta politiska resurser från S i kommunhuset så att SD har råd att anställa tjänstemän. Nu stöttar SD Danielssons minoritet.

Pikant nog är samme Peter Danielsson Ulf Kristerssons förste vice ordförande i Moderaterna.

Inte bara skåningar

Men det är inte bara Moderaterna söderut som trotsar Ulf Kristersson. När partiet nyligen presenterade sin laguppställning till det kommande Europaparlamentsvalet hade alla tidigare företrädare tvingats bort eller lämnat frivilligt. Men några vägrar acceptera det. Den populära EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt väljer i stället att ta strid mot partiledningen. För henne är signalen tydlig.

– De har totalt kastat ut mig, det har aldrig hänt i det här partiet, säger hon till Aftonbladet.

Hon får stöd av sin make tidigare statsministern Carl Bildt i sin kamp. Han kallar partiledningens agerande för ”lite Moskva”. Corazza Bildt kan mycket väl vinna.

I EU-parlamentsvalet 2014 var hon den som fick flest personkryss av alla moderater och 2009 fick hon näst mest. Hennes beslut att inte gå i tystnad är en direkt utmaning av Ulf Kristerssons ledarskap. Och ytterligare ett tecken på hur han börjar förlora greppet om sitt parti.

Svag, svag, svag

Det svaga ledarskapet har varit en röd tråd under Ulf Kristersson tid som partiordförande i Moderaterna. Från det katastrofala valresultatet till den havererade regeringsbildningen och nu det skånska upproret. Efter ett år med Ulf Kristersson kan vi nu konstatera att han inte håller måttet.

Varken som röstmagnet, regeringsbildare eller partiledare.