Berlin i dag kan bli Stockholm i morgon

Tidsfristen hade satts till midnatt, natten mot fredag. Då skulle förhandlarna inne på det Socialdemokratiska partihögkvarterat, Willy Brandt Haus vid Wilhelmstrasse i Berlin, ha ett svar på om processen för att skapa ännu en stor koalitionsregering i Tyskland kan gå vidare.

Det är en koalition ingen egentligen vill ha. Valet i september blev ett svidande nederlag för både Angela Merkels Kristdemokrater och Martin Schultz Socialdemokrater. Missnöjet sjuder i Tyskland och den senaste veckan har industriarbetarna strejkat för högre löner och kortare arbetstid.

Lovat väljarna

Schultz hade dessutom lovat väljarna att inte sätta sig i ännu en regering ledd av Merkel.

Problemet är att de politiska alternativen tagit slut. Framgångarna för högerpopulisterna Alternativ för Tyskland har ritat om den politiska kartan. Merkels försök att bilda regering tillsammans med Liberalerna och de Gröna misslyckades i höstas och den återstående möjligheten, ett nytt val, lockar ingen.

Det drog ut på tiden, men efter en natt av förhandlingar kunde Merkel och Schultz i går förklara att arbetet med att bilda en ny regering fortsätter.

Sverige är inte Tyskland. Samtidshistorien och den politiska kulturen är en annan. Sverige har inte Tysklands tradition av majoritetsregeringar och har inte genomgått en stundtals komplicerad återförening. Ändå finns det anledning för den som är intresserad av svensk politik att följa utvecklingen i Berlin noga.

Samma utmaningar

Om ett drygt halvår kommer nämligen svenska politiker att möta många av de utmaningar som skapat politiskt stillestånd i den tyska huvudstaden.

Här, precis som i Tyskland, kan högerpopulisterna i praktiken komma att blockera de traditionella blockens möjligheter att regera. I Stockholm, precis som i Berlin, riskerar politiker att tvingas äta upp kategoriska löften om med vem de kan tänka sig att samarbeta. Och partiledare kan tvingas välja mellan det som är bra för deras parti och det som kanske skulle vara bra för landet.

Många hinder återstår innan Angela Merkel kan bilda ännu en regering, inte minst Socialdemokraternas partikongress nästa helg och den medlemsomröstning som lär följa. Men mycket talar för att Tyskland även i fortsättningen kommer att styras av en stor koalition.