Sportlovet sista smällen mot Reinfeldts allians

Dyra skidsemestern kan bli ett uppvaknande

Det har blivit dyrt att åka på skidsemester.

Många som suttit i bilen på väg mot fjällen de senaste dagarna har nog känt en klump i magen. Har vi verkligen råd med det här?

En skidsemester i år går på över 36 000 kronor för en vanlig familj, enligt Länsförsäkringar. För 10 år sedan kostade det drygt 20 000.

Gemensamt intresse

Sakta men säkert kommer de som bor i radhus och i villa börjat inse att det har något gemensamt med de som bor i miljonprogrammet. De har alla svårt att få pengarna att räcka till.

Det här är politisk dynamit. Alliansen mellan villafamiljerna och överklassen, som Fredrik Reinfeldt fick till, har stått pall i nästan 20 år. Men nu har den börjat krackelera. Varje ny räkning blir till en liten explosion.

Frågan är om inte årets sportlov kommer bli den sista, avgörande smällen.

Idag är vissa områden helt öde. Snöslask och grus, men inga bilar på gatorna. Fönstren på villorna är släckta. Familjerna som bor där har packat bilarna och dragit på sportlov. Med skidorna på taket, packningen och barnen inkökade där bak passerar de höghusen. Där är lamporna tända.

Tvingas stanna hemma

Nästa år kan många av bilarna tvingas stanna kvar på villauppfarten. Räntorna fortsätter att stiga och får svetten att rinna på alla med dyra lån. Elpriserna har klämt åt de som bor i villa. De höga matpriserna har fått medelklassen att sluta handla från ICA:s charkdisk, för att istället börja leta efter erbjudanden på Lidl.

Miljonprogrammens barn brukar stanna hemma under sportlovet. Men snart lär de få sällskap av radhusens och villamattornas ungar.

Det står redan klart att Kristerssons regering står utan plan för att hantera alla hårt pressade familjer. Här finns en möjlighet för Magdalena Andersson att kliva in.

En politik som förenar arbetar- och medelklassen kan rita om den politiska spelplanen.

Fältet ligger öppet.