När dammet lagt sig är Ulf Kristersson vinnare

En rödgrön röra får svårt i valet 2022

När Stefan Löfven föll i måndags utbröt jubel både till höger och vänster. Sedan dess har Liberalerna hoppat av Januariavtalet och Annie Lööf dragit tillbaka kravet på marknadshyror. Om det blir extraval vet vi inte förrän i morgon.

Ändå kan det finnas anledning att lämna dagsnoteringarna och blicka ut över den större kartan. Det är ingen vacker syn.

För mest anledning att fira har de högerkonservativa partierna. Om historien ger någon vägledning kommer Sverige nu sannolikt att få en borgerlig regering senast vid nästa ordinarie val.

Det har talats mycket från vänsterhåll om hur man återupprepar strategin från 1990 då Ingvar Carlssons (S) regering fälldes av VPK på det så kallade "stoppaketet”. Regeringen ville strama åt och införa bland annat strejkstopp för att stävja den kommande krisen.

VPK sa nej och regeringen föll. Men sedan kom Ingvar Carlsson tillbaka utan hela stoppaketet. Så VPK vann alltså sakfrågan.

Detta ses av Vänsterpartiet som en modell för framgång.

Vad man inte berättar är att regeringskrisen bidrog till att Ingvar Carlsson sedan förlorade valet till Carl Bildt (M).

Regeringen Bildt sådde frön som friskolor, fritt skolval, bemanningsföretag, bostadspolitik med starka marknadsinslag och "valfrihet" i välfärden. Reformerna har sedan blivit gökungar och helt förändrat skolan, sjukvården, äldreomsorgen och arbetsmarknaden.

Resultatet blev ett nyliberalt systemskifte.

Det är ingen slump att en av tre författare av hyllningsboken till Carl Bildt, Reformatorn (Studentförlaget Horisont, 2020), är Peje Emilsson. Han bröt själv mark för vinstuttag ur välfärden genom företag som Kunskapsskolan.

Från vänster hör man ibland att Socialdemokrater och högern egentligen är samma skit. Med denna retorik beskrevs valet mellan Hillary Clinton och Donald Trump som ett val mellan två nyliberaler. Där det inte spelar någon roll vem som regerar.

Men Ingvar Carlsson genomförde inte något systemskifte, Carl Bildt däremot gjorde det. Vem som sitter i regeringen kan få oerhörda konsekvenser.

Jämförelsen med dagens situation är ganska rak. Sex av tio väljare röstar på partier till höger. Nästa val kan leda till den mest konservativa regeringen i modern tid.

Men det blir inget nyliberalt systemskifte denna gång, Det är gammelhögern och nationalisterna som styr. Och de frön man sår kommer att förändra Sverige lika mycket som Carl Bildt gjorde.

Den stora skillnaden är att Ulf Kristersson kommer att regera i en konjunkturuppgång efter pandemin, inte i ekonomisk kris som Bildt.

Hur ser då ett konservativt och nationellt systemskifte ut?

Stora förändringar börjar med människors tankar, det vet högern. Carl Bildt gjorde marknaden till norm, privat var bättre än offentligt. Denna ideologi hänger kvar fortfarande, trettio år senare, även om den fått sig en törn under pandemin.

Men Kristersson och Åkesson kommer istället att ha nationen Sverige som utgångspunkt i politiken. De som invandrat ska assimileras, eller utvandra. Den som avviker ska sluta med det.

Sverige kommer inte bara att bli ett ekonomiskt tvåtredjedelssamhälle utan även socialt, kulturellt och politiskt. Skillnaderna mellan "vi" och "dom" kommer att öka.

De "välfärdsentreprenörer" som Carl Bildt släppte in kommer att få fri dragningsrätt av skattemedel på ännu fler områden. Stockholmsregionen och Irene Svenonius (M) ger en ledtråd till hur välfärdspolitiken kan utformas.

Skatterna för välbeställda kommer att sänkas, liksom sannolikt A-kassan och sjukförsäkringen medan de "enkla jobben" och RUT-avdragen blir fler.

Public service, folkbildning och kulturpolitik kommer att styras upp. SVT kommer – med en retorisk dimridå om "opartiskhet" – att vridas åt höger. Misshaglig vetenskap, som genusforskning, lär motarbetas på olika sätt.

Kristersson och Åkesson kommer att försöka permanenta systemskiftet, precis som Carl Bildt, genom att förändra institutioner. Fackföreningar kommer att kringskäras medan presstöd och bidrag till civilsamhället används som styrinstrument. Kanske får vi våra första Sverigedemokratiska landshövdingar, generaldirektörer och ambassadörer.

Regeringskriserna 1990 och 2021 borde väcka frågor i både S och V om vad som är viktigt i politiken, det korta eller långa perspektivet. Segeryra nu eller konsekvenser i framtiden.

Det var Vänsterpartiets misstroende som öppnade för regeringskrisen. Blir resultatet en borgerlig regering bär V ett mycket stort ansvar för det. Som att följderna efter 1990 års regeringskris i princip går i repris

Men januariavtalets ursprungliga konstruktion var heller inte hållbar. Regeringens fall föregicks av att regeringsmakten successivt försvagats under flera år.

Sverige kommer i framtiden att behöva styras av majoritetsregeringar eller i vart fall regeringar som samlar en majoritet i riksdagen bakom sig. Det finns då inget annat tänkbart regeringsunderlag för Stefan Löfven än S, MP, C och V tillsammans på något sätt. Och då måste de fyra partierna prata med varandra, alla fyra.

Många, både socialdemokrater och vänsterpartister, har i veckan vittnat om hur fantastiskt skönt det är att januariavtalet fallit. En befrielse! Nooshi Dadgostars förtroende och Vänsterpartiets stöd ökar i opinionen enligt DN/Ipsos nya väljarbarometer.

Men den verkliga nyheten är att M, KD och SD har egen majoritet.

Carl Bildt myntade ett uttryck för oppositionen på sin tid: den rödgröna röran, uttalat på bred halländska. De senaste veckorna han man onekligen gjort allt för att leva upp till det.

Kanske blir resultatet nu en svag regering fram till valet 2022. Kanske extraval. Men en sak är helt säker.

De partier som inte vill ha Moderaternas och Sverigedemokraternas systemskifte måste inse att detta är överordnat partitaktik och spel.

Annars är det bara att gratulera Ulf Kristersson till hans nya bostad i Sagerska palatset.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du är välkommen med dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    27 juni 2021

    Tack för chatten ☀️

  • 27 juni 2021

    Lär av historien,lita aldrig på kommunister! SAP visste tidigt hur man ska hantera kommunister.Numer tycks de ha tappat handlaget.

    Bertil,fd fackförensman

    Nä. Jag tycker det är bra att S inte använder de metoder man använde historiskt.

    S kommer att behöva reparera relationen till V och vice versa. Även om det just nu är lite dålig stämning.

    Anders Lindberg
  • 27 juni 2021

    På pricken som vanligt. Men det är faktiskt ett skrämmande framtidsscenario du målar upp. Jag befarar att C mjuknar efter försäkringar från M att SD inte ska få inflytande över budget, även om M pratar med SD, och en rad "sockrade" erbjudanden. Vad tror du Anders?

    Leif Gson Nygård

    Just nu tror jag inte C kan byta sida. Det tåget gick nog när C tackade nej till M:s bud igår.

    Det lås som måste dyrkas upp är ickerelation C och V.

    Anders Lindberg
  • 27 juni 2021

    Vad var det som gjorde att MP började att driva generös invandringspolitik i stället för att driva en hårdare miljöpolitik?

    Jonas

    MP har rötter i miljörörelsen, fredsrörelsen och bland folk som verkar för human flyktingpolitik.

    Så de tre delarna har alltid funnits ipartiet.

    Anders Lindberg
  • 27 juni 2021

    Gjorde ett helt ovetenskapligt test, jag tror i AB, för några år sedan, jag blev vänsterkonservativ, vart skall jag vända mig?

    Tomas

    Du ska nog rösta på det parti vars politik du gillar bäst. Tror inte du ska låta testet avgöra det.

    S har en stark konservativ ådra, även V har det i något mindre grad. MP har inte det alls.

    Men partierna har ju en stor bredd, särskilt S.

    Anders Lindberg