Mitt i bostadskrisen skär bankerna guld

Nyhetsrapporteringen fylls av oroade signaler från bostadsmarknaden. Priset på framför allt de dyraste lägenheterna sjunker och bostadsbolagen börjar få svårt att sälja eller hyra ut nyproduktionen.

Människor som spekulerat i nya bostäder vill bryta kontrakt, fastighetsföretag försöker sälja projekt och bankföreningen varnar för att nya restriktioner kan åstadkomma en krasch.

Samtidigt är förstås bostadsbristen lika svår som tidigare. Människor som behöver en någon stans att bo har inte råd att efterfråga det marknaden har producerat.

Bra för banken

Mitt i allt detta finns ändå några som tycks klara sig utmärkt, nämligen bankerna.

Varje kvartal redovisar Finansinspektionen hur mycket bankerna tjänar på våra bolån. Sedan 2009 går kurvan rakt upp, och i veckan kom nya siffror.

Det visar sig att bankernas vinster på våra bolån det tredje kvartalet i år ligger kvar på en rekordnivå, 1,71 procent. Som jämförelse kan man säga att marginalen på varje utlånad bostadskrona under 2008 och 2009 bara var omkring 0,3 procent.

Planar ut

I förhållande till försommarens absoluta toppnivå är veckans siffror visserligen marginellt lägre, men experterna ser det snarare som en utplaning än som ett tecken på att trenden vänder.

På en bostadsmarknad som inte fungerar, och där allt fler oroar sig för att bli förlorare fortsätter alltså bankerna att tjäna riktigt stora pengar. Och det gör det egentligen utan att ta några större risker.

En bostadskrasch på den svenska marknaden skulle skada ekonomin och förstöra människors liv, men den skulle knappast leda till massiva kreditförluster.

Rimligare villkor för den som lånar pengar till en bostad skulle i sig själv inte lösa problemen på den svenska bostadsmarknaden, men att bankerna kan fortsätta att pungslå sina låntagare är faktiskt en del av problemet.

Följ ämnen i artikeln