Jihadisterna förstör i människors vardag

Januari 2014: IS, då vid namn Isis, tar över den syriska staden Raqqa, som blir huvudbas för terroristerna.

I fredags stegade två okända män in i Årbymoskén i Eskilstuna och störde den fredagsbön som hölls i lokalen. Männen ska ha hotat en inbjuden gästimam som i sin predikan varnat för extremism och våld.

– De försvarade IS och berättigade handlingar som att bränna människor. De sa att gästen var en icke troende muslim och att de inte kan be bakom någon som honom, berättar Årbymoskéns imam Abd al Haqq Kielan för Eskilstuna-Kuriren.

Männen ska också ha uttalat takfir - ett sätt att förklara troende muslimer som varande otrogna - över församlingens medlemmar. Hos islamistiska extremister har begreppet missbrukats och använts för att rättfärdiga terrordåd. Islamiska staten IS har använt takfirförklaringen som en sorts dödsdom över de muslimer de betraktar som fiender.

Det kan förstås tänkas att männen i Årbymoskén är ofarliga stollar, men imamen al Haqq Kielan betraktar trots allt händelsen som ett seriöst hot mot Eskilstunas muslimer. Den lokala polisen verkar inte ägna händelsen någon större uppmärksamhet.

I samtalet om islamistisk extremism så pratar vi ofta om de som reser till Syrien eller Irak för att strida. Vi pratar också, med all rätt, om offren för terrorn och folkrättsbrotten.

Samtidigt finns det människor som bekänner sig till IS fundamentalistiskt auktoritära tolkning av islam men som aldrig reser till Mellanöstern för att mörda. De stannar och förblir en hotfull kraft i sina bostadsområden.

Vid en annan moské i Eskilstuna jobbade tidigare en 45-årig man som gripits misstänkt för att rekrytera till IS. Unga muslimer i Eskilstuna har intervjuats i radio om sin olust för att gå till den moskén på grund av de extrema stämningar som sägs råda där. En 17-åring som uttalade sig blev så hotad efteråt att Sveriges Radio kände sig tvungna att avpublicera intervjun med honom.

Det måste vi ta på allvar, för problemet låter sig inte isoleras till Eskilstuna.

Nu måste polis, säkerhetspolis och andra utveckla sitt samarbete med socialtjänst, skolor och fritidsgårdar. Samtidigt måste rättsstaten ta människors oro på allvar och garantera deras rätt att leva i fred från extremister, på gator och i bönelokaler.

För att komma till rätta med extremism och terrorvärvningar måste vi tillsammans - medborgare, myndigheter, samfund, föreningsliv - arbeta för att människor inte ska lockas till radikalisering. Då gäller det också att kämpa i vardagen för att reaktionära och fascistoida värderingar inte får fotfäste.

Till slut är det på oss det kommer an.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln