Striden: Öka eller minska klyftorna

VILL SÄNKA LÖNERNA Carola Lemne, vd för Svenskt näringsliv, tycker att undersköterskor tjänar för bra. 
I höst börjar avtalsrörelsen – den blir en kamp mellan arbetsgivare och verkligheten.

14 MARS 2015. Löner

– Vi svenskar är inte kapabla att gå in och sänka lönen på jobb som redan finns. Det är därför vi behöver skapa helt nya marknader för att ordna nya jobb som en väg in på arbetsmarknaden.

Så säger Svenskt näringslivs vd Carola Lemne – med en månadslön på 490 000 kronor – i en stor intervju med tidningen Arbetet. Dessutom menar hon att undersköterskor tjänar för bra.

Komma åt lönegapet

Att skapa helt nya låglöne-sektorer är alltså arbetsgivarnas strategi för framtiden.

Från arbetstagarsidan låter det helt annorlunda. I går meddelade LO:s alla förbund att man kommer hålla ihop kring 14 gemensamma mål som ska vara förverkligade senast år 2028.

En av huvudpoängerna är att komma åt lönegapet mellan män och kvinnor. I avtalsrörelsen 2006 krävde LO-förbunden en särskild jämställdhetspott och flera fackförbund har försökt få till lönelyft för kvinnodominerade branscher. Någon utjämning av klyftorna har det dock inte blivit.

Det beror till del på att modellen för svensk lönebildning – att industrin går före och sätter ett märke för alla andra i form av en procentuell löneökning – missgynnat lågavlönade kvinnor i vård och omsorg. Enda sättet att minska lönegapet är ju att de som har låg lön får större löneökningar i kronor än de som har hög lön.

Inom LO-yrkena är kvinnornas löner i snitt 88 procent av männens. Nu är LO:s ambition att gapet ska halveras på 13 år.

Lågavlönade kvinnor

Man säger att industrin ska vara lönenormerande, men det ska ändå vara möjligt att göra relativlöneförändringar så att lågavlönade kvinnogrupper kan komma ifatt.

LO-förbunden har också satt upp mål om att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden och att visstidsanställningar och inhyrning av arbetskraft ska begränsas. Osäkra anställningar ska helt enkelt inte kunna vara permanenta lösningar.

Börjar i höst

Lönespridningen i arbetar-yrkena ska minska genom att avtalens lägstalöner ska vara minst 75 procent av medellönen för en arbetare. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän ska ha minskat med minst elva procent innan 2028.

Som strategival är det något helt annat än Carola Lemnes drömmar om att folk ska tjäna sämre. I höst börjar avtalsrörelsen. Då möter LO-målen verkligheten och tvära arbetsgivare.

Striden kommer då handla om huruvida klyftorna i arbetslöshetens och direktörsbonusarnas Sverige ska öka eller minska.

Följ ämnen i artikeln