Mejla

Atle Morseth Edvinsson

SD i Bromölla blev som Ny Demokrati

Flyr från ansvar när det gäller

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons Ny Demokrati fick en vågmästarroll i riksdagen efter valet 1991. Carl Bildt (M) gjorde misstaget att stötta sig mot dem när han bildade regering.
Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons Ny Demokrati fick en vågmästarroll i riksdagen efter valet 1991. Carl Bildt (M) gjorde misstaget att stötta sig mot dem när han bildade regering.

LEDARE

Sverigedemokraterna i Bromölla pallade i två år. Sen visade de sina sanna färger. När det kommer till kritan är de inte att räkna med. De framstår som ungefär lika pålitliga som Ny Demokrati var de där tre åren i början av 1990-talet.

Efter valet 2018 tog SD över styret i den skånska kommunen med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna. Bromölla framträdde som en av tre kommuner där partiet skulle få chansen att visa att de kan hantera den exekutiva makten. En försmak av vad som skulle kunna bli verklighet på riksplanet.

Sen dess har det varit tungrott. SD styrde i minoritet och insåg till slut att det inte blivit som de tänkt sig. Att kommunen drogs med ett underskott på 25 miljoner gjorde förstås inte saken bättre.

Fick inte som de ville - hoppade av

Kommunalrådet Eric Berntsson (SD) hoppade av sin post i augusti och följdes åt av flera partikamrater.

- SD i Bromölla har förlorat cirka hälften av omröstningarna och då anser de att får de inte igenom sin politik så går de hellre i opposition, sa Johan Wifralius, SD:s ordförande i Skåne, då.

Sedan följde ett par månader av politiskt limbo. SD fiskade efter ett samstyre som skulle kunna leda kommunen utan att behöva förhålla sig till en opposition i majoritet. Under den tiden klev Socialdemokraternas Jenny Önnevik, vice ordförande i kommunstyrelsen, fram och tog rodret tillfälligt.

Under tisdagen blev det klart att Önnevik står kvar där tills vidare. Kristdemokraterna har sällat sig till den tidigare oppositionen Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet som nu ska styra Bromölla tillsammans.

Politik inte alltid roligt

Även det blir ett minoritetsstyre med liknande förutsättningar som den tidigare koalitionen hade. I det läget måste man kunna kompromissa politiskt, vilket S är medvetna om och förhåller sig till. När SD ställdes inför samma verklighet valde de istället att hoppa av.

Det gick väl upp för dem att politik inte alltid är roligt. Samma upptäckt som Ny Demokrati gjorde efter ett par år i riksdagen och kommunpolitiken.

Alla hängde med i början men när det sedan blev oroliga tider var Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons skapelse inte att lita på. Carl Bildt (M) byggde sin regering med deras stöd men kunde inte räkna med dem under den ekonomiska krisen. Han fick förhandla med Ingvar Carlsson (S) istället.

SD är precis som Ny Demokrati ett parti som flyr från ansvar när det gäller. Det är det parti som Ulf Kristersson (M) kommer att försöka stötta sig mot för att ta makten efter nästa val. Bromölla har visat att det inte är ett särskilt pålitligt stöd.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om artikeln. Chatten startar klockan 09:00 men det går bra att skicka inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson vill detaljstyra i Kristerssons regering

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ny Demokrati

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Ian Wachtmeister

Carl Bildt

Ulf Kristersson

Bromölla