Demokratin verkar dålig för affärerna

1 JUNI 2016 FRIHANDEL

Statsminister Stefan Löfven (S).

Vid söndagens partiledardebatt i SVT kritiserade statsminister Stefan Löfven i skarpa ordalag att friskolekoncernen Academedia nu i juni ska börsnoteras.

Ska barnens skola verkligen säljas till högstbjudande?

Näringslivet blev förgrymmade. I går brassade Dagens Industri på med att Löfven gjort sig skyldig till ”marknadssabotage”.

När Löfven – vår demokratiskt valda regeringschef – redogör för sin skolpolitik kan han ha förstört börsintroduktionen, varnar tidningen. Värdet på Academedia – som nästan är helt beroende av skattepengar – kan sjunka och de nya storägarna förlora pengar.

Demokrati är helt enkelt dåligt för affärerna.

Och uppfattningen är verkligen inte unik för Dagens industris ledarsida.

Nytt handelsavtal

I går samlades EU:s handelskommmissionär, USA:s handelsrepresentant och en rad företrädare för det svenska näringslivet på LO-borgen för att försöka få till det så kallade TTIP-avtalet.

TTIP är ett handelsavtal mellan EU och USA som ska skapa jobb och tillväxt på bägge sidor av Atlanten. För svenska företag blir det enklare att sälja produkter på den amerikanska marknaden. Det är bra, men det finns även problem.

I förslaget till frihandelsavtal ingår ett system för investeringsskydd som ger företag rätt att stämma stater om de förlorar pengar på grund av politiska åtgärder.

Liknande mekanismer används redan för att stoppa allt från piratkopiering av musik till billiga hiv-mediciner. Om samma system införs i EU skulle storföretag kunna ta strid mot lagar som skyddar folkhälsa, miljö, konsument- och arbetarskydd. Demokrati och miljö kan bli utdömda som handelshinder.

Ska kunna stämma staten

I Sverige fick vi en försmak när EU:s domstol slog ner på byggnadsarbetarnas kamp för bättre löner vid ett skolbygge i Vaxholm. Fri handel och fri rörlighet för företag gick före fackliga rättigheter.

BBC har tidigare avslöjat att Storbritanniens offentligt finansierade sjukvård kan falla inom ramen för TTIP:s tvistelösningsmekanism. Om britterna i framtiden vill återföra privatiserade sjukhus i offentlig regi kan de privata bolagen stämma staten.

Vad betyder det i Sverige? Kommer privatiseringen av skolor och vård ”låsas in” genom internationella avtal så att de aldrig går att ändra?

Med TTIP är risken att Dagens Industris ledarsida även får lagen på sin sida.