Pigga innovatörer hotar den svenska ekonomin

Svenskarna är nu skyldiga bankerna 2 920 miljarder kronor.

– Kombinationen av högt skuldsatta hushåll och bostadspriser som är höga... det innebär att det kan uppstå problem när ekonomin vänder. För förr eller senare kommer det att vända.
Så sa Finansinspektionens chef Erik Thedéen när han i dag presenterade myndighetens första stabilitetsrapport för året.

Ekonomisk katastrof

På bara ett år har priserna på bostadsrätter ökat med 7,4 procent. Villapriserna har gått upp med 9,3 procent. Det beskrivs ändå som ett "relativt lugn" av Svensk Mäklarstatistik.

2 920 000 000 000. Tvåtusenniohundratjugo miljarder. Ungefär så mycket är svenskarna nu skyldiga bankerna i form av bolån. Det är en tredubbling sedan 90-talskrisen och en ökning med tio procent på ett år. Svenskarna är, relaterat till våra inkomster, ett av Europas mest skuldsatta folk.

Förr eller senare kommer det att vända, som sagt. Och då kommer det att göra ont. Enligt Finansinspektionen är det just nu högre risk än normalt för en prisnedgång på bostadsmarknaden.

Det skulle kunna innebära minskad konsumtion, ökande arbetslöshet och lågkonjunktur för svensk ekonomi. Och privatekonomisk katastrof för en massa vanliga människor.

I går berättade sajten Di Digital - ett sorts fanzine för prylintresserade överklassgossar - om den nya appen Youple som ”sammanför bolånare och investerare”. I korthet går det ut på att du ska kunna låna till en kontantinsats av andra privatpersoner.

Spekulera i bolån

Genom appen erbjuds mindre kreditvärdiga låntagare att köpa en bostad med så lite som 5 procent i egen kontantinsats, trots att lagen kräver minst 15 procent.

De övriga 10 procenten lånar privatinvesterare ut - mot löfte om att få del av en eventuell framtida vinst på bostadsköpet. Problemet är att lånet är tidsbegränsat. Efter fem år ska det betalas tillbaka, och har inte bostadens värde stigit då kan det sluta med inkasso eller personlig konkurs.

Men sådana saker talar inte Youple om. I deras värld kommer de svenska bostadspriserna alltid att öka och att belåna sig till 95 procent är lugnt.

Man kan förstås ha anmärkningar på rimligheten i att spekulera i andras bostadsköp och lämpligheten i att hetsa unga till att belåna sig extremt hårt.

Det värsta är ändå att bankirer och innovatörer helt kallt lanserar en sorts subprimelån i syfte att konkurrera med storbankerna och för att finta sig förbi Finansinspektionens regler.

Det är inte kreativitet eller pigga idéer som saknas i finansbranschen. Det som saknas är vuxet ansvar och rimliga riskbedömningar.

Priset för det riskerar vi alla att få betala till slut.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Snart pratar alla om
skuldberget
Idén som välte
världsekonomin

Följ ämnen i artikeln