De ”äckelrika” gör sitt för gängkriminaliteten

Till klockan för 600 000 ingår ett glas bubbel

Louis Vuitton i Stockholm gjorde en vinst på över 300 000 kronor om dagen förra året.

För många av oss har hösten inletts med en gnagande oro över ekonomin. Hur ska man klara alla stigande priser på räntor, el, bensin, mat och barnens kläder? Ulf Kristerssons regering erbjuder ingen lindring. I stället utlovar den skattesänkningar till höginkomsttagare.

Den som tjänar mer än en halv miljon kronor per år får drygt 2 500 kronor i sänkt skatt vid årsskiftet. För en svensk medelinkomsttagare handlar det istället om en tusenlapp.

Samtidigt som många föräldrar får trolla med knäna för att få matkontot att räcka månaden ut är det glada dagar för Stockholms lyxaffärer. Det visar en granskning gjord av Expressen.

Louis Vuitton går bäst av alla designbutiker och gjorde en vinst på över 300 000 kronor om dagen förra året.

Klocka med alligatorskinn

Klockaffären Nymans Ur vid Stureplan erbjuder exklusiva märken som Rolex och Cartier. De sålde klockor för en halv miljard 2022. I affären finns ett kylskåp med butikens egen champagne. Den kund som köpt en klocka med armband i alligatorskinn för 600 000 kronor kan fira med ett glas bubbel efteråt.

Butiken säljer ”många” sådana klockor per år, uppger de för Expressen.

Paradis för superrika

Aftonbladet-kollegan Andreas Cervenkas ”Sommar i P1” blev ett av de mest lyssnade programmen den här sommaren. Många blev nog heligt förbannade av att höra hur Sverige gått från ett folkhemsbygge till att bli ett paradis för de superrika.

Vi har idag de högsta inkomstskillnaderna i världen och större förmögenhetsklyftor än Ryssland.

Det är klart att någonstans måste dessa människor spendera sina pengar.

Skryt om lyxkonsumtion

Ulf Lundell skriver träffsäkert i ”Vardagar 8”, som kom ut i somras, om hur de superrika är skyldiga till skjutandet med sitt ”rikefolksbraggande”.

Det är bara att titta på vad polisen numera lyckas beslagta från gängkriminella: dyra klockor, bilar och märkeskläder.

Det är en gammal sanning att ojämlika samhällen också blir otryggare. Lundell skriver förebådande att vi är i ett skifte: ”Äckelrikedomarna står på lerfötter”.

Men för det krävs att vi är många som vänder ilskan mot de groteska orättvisorna till politik. Att regeringen istället vill sänka skatten för de rikaste är inte bara tondövt utan ett stort fett hån.

Följ ämnen i artikeln