Grattis till antagningen, det här behöver du veta

Vi har listat alla problem

Det är en del att ta tag i utöver att tacka ja till utbildningen.

Igår kom nyheten som många har väntat på: urvalet till höstens högskoleutbildningar. För många var det ett glädjebesked.

Men upprymdheten kommer bli kortvarig. För det är en del att ta tag i utöver att tacka ja.

Omständigheterna

Antalet antagna slog rekord. 305 076 personer har fått en plats på höstens högskoleutbildningar vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med förra året, enligt Universitets- och högskolerådet, UHR.

Det är inte ovanligt. Vid lågkonjunktur i ekonomin blir det högkonjunktur på lärosätena. Fler söker trygget och stabilitet. Något som universiteten skulle kunna inge. Om det inte vore för omständigheterna runtomkring.

Först och främst behöver man lösa tak över huvudet. Har du stått inte stått i bostadskö sedan dagen du började gå kan det vara kört.

Från barnsben

Andrahandsmarknaden blir det alternativ man i så fall är tvungen att söka sig till. Det är ett svart hål fyllt av ockerhyror, otrygga villkor och märkliga erbjudanden. Det är exempelvis inte ovanligt att unga tjejer får förslag om boenden i utbyte mot sexuella tjänster enligt Hyresgästföreningen.

Det här är ju såklart om studenten i fråga inte har föräldrar som köper en lägenhet eller går in som borgenär.

Sen är det det här med studiemedlet. Det är ett stöd, bestående av lån och bidrag, som ska räcka till hyra, mat, resekostnader, kurslitteratur och kanske någon tenta-öl. Vid heltidsstudier är stödet 12 052 kronor.

Går back

Om man ska inspireras av högerskribenten Lena Andersson kan man snabbt räkna ut att även om man äter gröt till frukost, lunch och middag så håller inte kalkylen. Faktum är att studenter går back varje månad enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS. I Stockholm är det nästan 3000 kronor i månaden.

Om nu studenten tagit sig igenom de två hindren återstår klasskamraterna. En del har sökt utbildning i längtan efter att ha djupa intellektuella samtal med kurskamraterna. Kanske diskutera Max Webers samhällsteori eller Pierre Bourdieus klassanalys?

Tyvärr kommer de bli besvikna. Under våren har det uppdagats att många fuskat sig till ett högre betyg på gymnasiet och kanske inte ens kan vanlig huvudräkning.

Att många vill plugga är helt klart ett styrkebesked. Bara inte dessa problem gör att studenter väljer bort att studera.

Ska studenter ha det så här? Vem har råd att studera? Vad tycker du? Chatta med Noor Karim. Livechatten börjar 09.00 men du kan skriva ditt inlägg redan nu.

  • Noor Karim
    13 juli 2023

    Tack för chatten =)

  • 13 juli 2023

    Måste du alltid vända något positivt till något negativt? Att fler vill plugga tyder på framtidstro.

    Dessutom är ägt boende billigare och tryggare på sikt

    Varför inte bidra med lite framtidstro?

    Sarah

    Att fler vill plugga är ett styrkebesked. Men att politiker inte planerar, bygger, höjer csn är urbota dumt om man vill satsa på framtiden.

    Noor Karim
  • 13 juli 2023

    Det är alltid i dina artiklar bara negativa inlägg. Finns det något i Sverige i dina ögon som är bra,eller det är tid att hitta en bättre plats i världen?

    hasse

    Jag är övertygad om att Sverige kan bättre!

    Noor Karim
  • 13 juli 2023

    Varför svarar du bara på de som håller med dig? Tycker inte det bidrar till någon särskilt bra diskussion

    Felip

    Jag svarar ju dig nu :) Tyckte du att det bidrog?

    Noor Karim
  • 13 juli 2023

    Till sosse 75

    Du borde påminna dina egna om byggandet.

    Ej sosse

    Jag tror att Socialdemokraterna i Stockholm bla är väl medvetna om att det måste byggas mer bostäder. Särskilt efter den byggskuld de fick ta över efter borgerligheten och miljöpartiet.

    Noor Karim