Fri rörlighet –inte för romer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Deportationerna av romer har pågått hela sommaren. Sverige, Danmark, Belgien, Italien, Frankrike, Tyskland – det är de etablerade EU-länderna som skickar i väg romer på vaga grunder som att de ”stört ordningen”, ”bott på fel ställe” ­eller ”tiggt pengar”.

I dagarna är det Frankrike som ut­visar sjuhundra romer. De första flygplanen mot Rumäniens huvudstad ­Bukarest lyfte i torsdags. Deportationerna beräknas pågå under hela augusti­.

Fransk tv visar uppslitande bilder på romer som fösts samman i väntan på utvisningen. De övervakas av ­polis och man kan undra hur den franska regeringen kan kalla detta för en frivillig återvändningsprocedur.

Romerna har all rätt att vara i Frankrike. De är rumäner och EU-medborgare med samma rätt som alla andra att resa fritt inom hela EU. De ska få stanna i tre månader utan att ange några som helst skäl.

Men den fria rörligheten gäller ­uppenbarligen inte alla.

Rumäniens utrikesminister Teodor Baconschi säger att han oroar sig för den populism och främlingsfientlighet som växer i den ekonomiska krisens spår. När tiderna är svåra letar man syndabockar och väljer den grupp som har det allra svårast.

Romerna har varit en del av det europeiska samhället i tusen år. De är 10–12 miljoner och utgör därmed den största etniska minoriteten i Europa. De är den minoritetsgrupp som ligger allra sämst till när det gäller utbildning, sysselsättning, sjukvård och boendestandard. De utsätts för hatbrott och jagas från land till land.

EU har antagit ett helt program för integration av romerna och EU-kommissionen följer utvecklingen ”mycket noggrant”. Som så många gånger förr blir det väl mer ord än handling.

Vi har inte skapat den fria rörlig­heten inom unionen för att folk ska åka runt och tigga, menade migrations­minister Tobias Billström när Sverige deporterade romer tidigare i somras. De var inte dömda för någonting, ­bara misstänkta för tiggeri och det är inte ens ett brott i Sverige.

Men Tobias Billström uttryckte sig ­försiktigt och vill inte kommentera de enskilda fallen.

I Sverige blir det mer handling än ord när romer kastas ut utan några som helst kommentarer.

Följ ämnen i artikeln