LO tar nytt grepp för jämställdhet

”Ökad pappaledighet är antagligen det bästa som kan hända för ökad jämställdhet”

LIKA FÖR BÅDA LO-förbunden vill se ett tillägg till föräldraförsäkringen. Och att den ska delas lika mellan föräldrarna, så att fler pappor stannar hemma längre tid.

Inför den senaste avtalsrörelsen talade dåvarande ordföranden i IF Metall

Stefan Löfven om ”payback-time”. När de fackliga ledarna i går presenterade årets lönekrav var tonen annorlunda.

I år blir kravet omkring tre procents lönelyft. Den exakta siffran hamnar lite över eller lite under, beroende på hur man räknar.

Om inflationsmål och annat håller innebär det en liten reallöneökning.

De senaste månaderna har nyhetsrapporteringen handlat om ekonomisk kris och företag som varslar. Ericsson, SSAB, Volvo och Pilkington för att ta några exempel.

Bevara konkurrenskraften

Och så i går – samtidigt som de fack­liga förhandlarna höll sina presskonferenser – kom SAS ultimatum och jättelika sparpaket.

Det är knappast någon drömsituation för fackliga krav. Speciellt inte i exportindustrin, som enligt den svenska förhandlingsmodellen ska vara normer­ande för hela lönebildningen.

Ändå representerar gårdagens krav ett slags framgång, inte minst för den nyvalda LO-ledningen.

För det första för att fackförenings­rörelsen trots alla krissignaler har kunnat enas om realistiska krav på reallöneökningar och låglönesatsningar. Trots att Svenskt Näringsliv genast hävdade motsatsen är gårdagens krav nämligen mycket ansvarsfulla.

Lönebildningen måste bevara näringslivets konkurrenskraft. Annars skulle det till sist inte finnas några löner att förhandla om. Men löneförhandlingarna kan inte anpassas till varje nytt kris-telegram eller varje ny ekonomisk rapport. Då blir osäkerheten till sist ett ekonomiskt hot i sig själv.

Gårdagens krav är utformade för en ettårig uppgörelse, men det är ingen hemlighet att många gärna skulle se ett längre avtal.

För det andra innehåller gårdagens LO-krav en ny tanke om hur bristen på jämställdhet ska tacklas. LO-förbunden vill se ett tillägg till föräldraförsäkringen. Och förbunden vill att den ska delas lika mellan föräldrarna, så att fler pappor stannar hemma längre tid.

Bra nyheter

På sikt skulle det antagligen vara det bästa som kunde hända för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden.

Men framför allt innebar gårdagens lönekrav nu att det fackliga samarbetet är återupprättat. LO-förbunden är eniga om en gemensam plattform, och samarbetet mellan arbetare och tjänstemän inom industrin fungerar.

Det är bra nyheter för de fackliga medlemmarna, men också för arbetsgivare och företag.

Den fackliga samordningen är grunden för ansvarsfulla löneuppgörelser. Facken har visat att de vill fortsätta att ta det ansvaret.

Nu återstår att se vad Svenskt Näringsliv vill.

Följ ämnen i artikeln